Dodik već pet mjeseci nije bio u Federaciji, navodno zbog straha od hapšenja

0

Predsjednik RS-a Milorad Dodik već nekoliko mjeseci nije bio u Federaciji BiH. Kako „Slobodna Bosna“ saznaje, Dodik nije kročio na područje Federaciji već pet mjeseci.

Predsjednik RS-a čak nije došao na Međunarodni sajma privrede u Mostaru, koji je okupio predsjednike zemalja iz čitave regije, iako mu je jedan od bh. političara garantovao da neće biti uhapšen.

Dodik Sarajevo izbjegava od dana kada je vlasnik “Pavlović banke” Slobodan Pavlović saslušan u Tužilaštvu BiH u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, odnosno kredita koji je Dodik navodno podigao u “Pavlović banci”.

Pavlović je saslušan 7. decembra prošle godine, a uhapšen kod Mostara 11. februara. Slučaj Pavlović banka pokrenut je nakon što je SDS podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv aktuelnog predsjednika RS-a Milorada Dodika, Slobodana Pavlovića i još nekoliko službenika banke zbog malverzacija oko dodjele kredita kojim je Dodik pokušao da pokrije porijeklo novca za kupovinu vile u Beogradu.

Dodik, koji je u to vrijeme bio premijer, preko Pavlović banke prebacio je u maju 2007. godine 750.000 eura na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od Pavlović banke kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine, kada je on odobren.

Zbog ove finansijske malverzacije Tužilaštvo BiH je, prema tvrdnji glavnog tužitelja Gorana Salihovića, pokrenulo istragu protiv Dodika.

Salihović je početkom aprila kazao da su se istrage “Bobar banka i Pavlović banka” našle pred optužnicama, te da u sklopu Pavlović banke postoji istraga protiv Dodika.

Iza prekida saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH ali i izbjegavanja dolaska u Federaciju BiH zapravo stoji Dodikov strah od hapšenja.

Dodiku je prije nekoliko mjeseci postavljeno pitanje šta će učiniti ako mu na vrata pokuca SIPA. Usplahireno je odgovorio:

“Neće mi pokucati. Gdje da mi pokuca? Nek pokucaju, neće moći ući. Mene čuvaju. Ja sam predsjednik. Znaš li ti šta kod Srba znači predsjednik, jesi li ti normalan?”, govorio je tada Dodik.

Pored slučaja „Pavlović banka“ postoji još nekoliko predmeta u Tužilaštvu BiH u kojima se spominje Dodik, između ostalih slučaj „kliogram zlata“, „Andrićgrad“, Robna kuća „Boska“, „Bobar banka“ i „Birač“.

(Slobodna Bosna)