Dodik u Kini sa visokim zvaničnicima i privrednicima

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da sutra putuje u devetodnevnu posjetu Kini gdje će učestvovati u radu privrednog foruma i sastati se potpredsjednikom kineske Vlade koji je njegov domaćin.

Dodik je rekao da mu je pružena prilika da se obrati na privrednom skupu kao predsjednik Republike Srpske i da pokuša sa guvernerom kineske pokrajine Sičuan razgovarati o partnerstvu.

“To je višemilionska zajednica sa jakom privrednom strukturom. Želimo da animiramo određena preduzeća da se angažuju i zainteresuju za ono što je potrebno Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

“U Pekingu, Šangaju i Hong Kongu sastaću se sa predstavnicima niza kompanija koje su na neki način već prisutne ovdje u oblasti infrastrukture, izgradnje auto-puteva i mnogo čega drugog, kao i u oblasti energetike”, naveo je Dodik.

On je naglasio da će se sastati i sa predstavnicima kompanija iz oblasti telekomunikacija koje su prisutne u regionu i koje su zainteresovane za ono što se radi u Srpskoj.

Dodik je podsjetio da je prije dva dana potpisan veliki ugovor sa “Poštama Srpske” i sa kompanijama koje se bave proizvodnjom zdravstvene opreme i stabilizacijom zdravstvenih sistema.

“Vjerujem da će dobra priprema koju smo imali svih ovih dana sa njihovim predstavnicima u regionu i sastanak sa prvim ljudima tih kompanija doprinijeti značajnom broju novih projekata koji će biti predočeni javnosti“, naveo je Dodik. (Srna)