Dodatnih tri miliona eura za izgradnju fabrike vakcina u Srbiji

0

Iz tekuće budžetske rezerve Srbije Ministarstvu odbrane je dodijeljeno 370 miliona dinara (3,14 miliona eura) za izgradnju objekta posebne namjene “Fabrika vakcina” sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama, piše u rješenju Vlade.

Sredstva su obezbijeđena iz budžeta Ministarstva privrede, iz dijela koji je namijenjem subvencijama privatnim preduzećima radi ublažavanja posljedica pandemije.

Novac je odatle preusmjeren u budžetsku rezervu, a zatim dodijeljen Ministarstvu odbrane.

U septembru ove godine Vlada je iz budžetske rezerve već dodijelila 1,08 milijardi dinara (9,2 miliona eura) za izgradnju fabrike vakcine.

Podsjetimo, kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina kompanije “Sinopharm” položen je početkom septembra u zemunskom naselju Soko Salaš.

Kako je tada objavljeno, fabrika u kojoj će se proizvoditi vakcina kineske kompanije zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, porenosi Nova ekonomija.

U septembru je i Vojnograđevinska ustanova “Beograd”, pri Ministarstvu odbrane, dodijelila posao izgradnje objekta “Fabrika vakcina” sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama grupi ponuđača koju predvodi firma Termomont iz Beograda.

U zajedničkoj ponudi učestvuju i firme Teming Electrotechnology iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca.

Vrijednost ugovora je 2,9 milijardi dinara, odnosno blizu 24,7 miliona eura.