Dobit Saudi Aramcoa gotovo prepolovljena

0

Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u utorak da je treće tromjesečje zaključio s gotovo upola manjom neto dobiti zbog ujecaja koronavirusa na potražnju i cijene nafte.

U razdoblju od jula do septembra neto dobit iznosila je 44,2 milijarde rijala (11,8 milijardi dolara). U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 79,8 milijardi rijala. 

„U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine neto dobit u trećem tromjesečju 2020. uglavnom odražava utjecaj nižih cijena sirove nafte i prodane količine (nafte), te slabijih rafinerijskih i marži u poslovanju s hemikalijama“, objavila je kompanija.

Rezultat je ipak gotovo dvostruko bolji nego u razdoblju od od aprila do juna koje je kompanija zaključila s neto dobiti od 24,6 milijardi rijala.

„U uvjetima snažnih oscilacija na tržištu nastavljamo primjenjivati disciplinirani i fleksibilni pristup raspodjeli kapitala. Uvjereni smo da se Aramco može nositi s izazovnim vremenima i da ćemo ostvariti naše ciljeve”, rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor Amin Nasser.

U prvih devet mjeseci ove godine Aramco je prema izvještaju proizvodio 9,2 miliona barela sirove nafte dnevno.

Hina