Dobit njemačke državne razvojne banke poskočila

0

Njemačka državna razvojna banka KfW u srijedu je izvijestila o snažnom skoku dobiti u devetomjesečnom razdoblju do kraja rujna zahvaljujući oporavku od koronakrize i većoj vrijednosti kreditnih i vlasničkih portfelja.

KfW je banka u 80-postotnom vlasništvu države i 20-postotnom vlasništvu 16 saveznih zemalja, podsjeća agencija Dpa.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci KfW je prema danas objavljenom izvješću ostvarila dobit od 1,929 milijardi eura, nasuprot svega 145 milijuna eura dobiti u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Poslovne rezultate u pandemijskoj 2020. pogodile su veće rezervacije za gubitke po visokorizičnim kreditima i smanjena vrijednost bančinih udjela.

Snažan rast dobiti u prvih devet ovogodišnjih mjeseci temelji se na “stabilnoj operativnoj dobiti” i “vrlo pozitivnom rezultatu” u stavci vrijednosti kreditnih i vlasničkih portfelja, navodi se u priopćenju. 

Potražnja za kriznim kreditima postupno pada, ali programi u vrijednosti 8,4 milijarde eura još uvijek čine značajan dio plasmana, dodaje se u priopćenju.

Banka je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci smanjila programe potpora na 73,1 milijardu eura, sa 109,1 milijarde eura u istom razdoblju pandemijske 2020. godine. U prvih devet mjeseci 2019. iznosili su 53,9 milijardi eura.

Od ožujka prošle godine KfW je u sklopu programa pomoći u koronakrizi odobrio 60 milijardi eura kredita u matičnoj Njemačkoj i u inozemstvu. 

U razdoblju od srpnja do rujna nastavila se dobra poslovna izvedba iz prvog polugodišta, istaknuo je novoimenovani izvršni direktor Stefan Wintels.

Najnovije su brojke “iznimne”, rekao je Wintels, naglasivši da banka i dalje bilježi snažnu potražnju za potporama, dok ona za koronapoticajima slabi.

Programi poticaja rastu od pretpandemijske 2019. godine, uz snažnu potražnju iz građevinskog sektora povezanu sa zahtjevima za povećanjem energetske učinkovitosti, napominje dpa.

Hina