Dobit im pala za 44 posto, ali i dalje su najprofitabilnija kompanija na svijetu

0

Naftni div Saudi Aramco izvijestio je o padu profita od 44 posto za 2020. godinu, ali je zadržao isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara.

Izvršni direktor Amin Nasser posljednjih je dvanaest mjeseci opisao kao jednu od “najizazovnijih godina” u novijoj historiji.

Saudi Aramco, moćna državna naftna kompanija Saudijske Arabije, izvijestila je o dobiti od 49 milijardi dolara u 2020. godini, u odnosu na 88,19 milijardi dolara u 2019.

Rezultat i dalje predstavlja najvišu vrijednost od bilo koje javne kompanije na svijetu.

Iz Aramca su naveli da su na prihode uticale niže cijene sirove nafte i količine prodanih proizvoda, te oslabljene marže na preradu i hemikalije.

Firma je također navela da očekuje smanjenje kapitalnih izdataka u godini koja slijedi i snizila je smjernice za potrošnju na oko 35 milijardi dolara s raspona od 40 do 45 milijardi dolara ranije.

Slobodni novčani tok pao je za gotovo 40 posto na 49 milijardi dolara, što je znatno ispod nivoa njegove očekivane dividende.

Aramco je također najavio isplatu od 75 milijardi dolara dividende za 2020. godinu, uprkos zabrinutosti da će preuzeti dodatni dug kako bi to ispunio.

– Gledajući unaprijed, naša dugoročna strategija za optimizaciju portfelja nafte i plina se odvija prema planu i, kako se poboljšava makro okruženje, vidimo porast potražnje u Aziji, a pozitivne znakove i drugdje – dodali su.

Dionice vodećih zapadnih naftnih i plinskih kompanija, uključujući Royal Dutch Shell i BP, pale su na višegodišnji najniži nivo 2020. godine, dok je pandemija koronavirusa razarala globalnu privredu i izazvala historijski kolaps cijena nafte.

Exxon Mobil, najveća američka energetska kompanija, objavila je prvi godišnji gubitak.

Pali su i prihodi bh. naftnih kompanija, poput Energopetrola.

D. Sinanović