Do kraja sedmice počinje gradnja autoputa Beograd – Sarajevo

0

Potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović održala je danas pripremni sastanak sa turskom kompanijom Tašjapi. Tema je bila izgradnja autoputa Sremska Rača – Kuzmin a nakon sastanka Mihajlović je najavila da će do kraja ove sedmice početi pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja autoputa Beograd – Sarajevo.

“Tašjapi počinje pripremne radove, a zatim i radove, na dionici za koju je dobio građevinsku dozvolu, za izgradnju autoputa između Beogada i Sarajeva. To je važan korak”, rekla je Mihajlović Tanjugu poslije sastanka.

Dionica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 18 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona eura.

Na gradilištu je već 1.000 radnika spremno da počnu da rade i za radnike je napravljen kamp.

Sve spremno

Mihajlović je podsjetila da je komercijalni ugovor sa Tašjapijem potpisan u decembru 2018. i da je završeno sve što je neophodno da bi radovi mogli da počnu.

“To je pravi simbol i dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje i prijateljskih odnosa dva predsjednika Srbije i Turske. Očekujem u oktobru i predsjednika Turske Erdogana, koji će posjetiti to gradilište”, rekla je Mihajlović.

Tašjapi, dodaje, radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi dio prstena ka BiH, a to je dionica Požega – Kotroman u dužini od 63 km, a procijenjena vrijednost tog dijela je oko 800 miliona eura, prenijela ja agencija Tanjug.