Đokić: “Zarubežnjeft” ostaje u Republici Srpskoj

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Brodu da se rukovodstvo “Zarubežnjefta” izjasnilo da ova kompanija ostaje u Republici Srpskoj i da će pokušati da unaprijede poslovne aktivnosti s ciljem poboljšanja ekonomskih uslova.

On je naglasio da raduje činjenica da će biti nastavljena saradnja Vlade RS i “Zarubežnjefta”, a posebno da je danas puštena u rad nova kotlovnica u Rafineriji Brod.

On je istakao da će u trećem kvartalu naredne godine biti završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja u Rafineriji nafte te da bi u funkciju trebalo da bude stavljen i produktovod kojim bi se Rafinerija nafte snabdijevala gasom.

“To će omogućiti njeno ekonomičnije poslovanje, poboljšanje kvaliteta proizvodnje te otklanjanje problema u poslovanju”, rekao je Đokić novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Rafinerije Brod.

On je izrazio uvjerenje da Rafinerija nafte u Brodu i kompanija “Zarubežnjeft” imaju jasne planove rada i razvoja što znači da će radnici ostati na poslu.

Đokić je rekao da nije bilo otpuštanja radnika u Rafineriji, te da ih ima 743, a da je 59 uzelo plaćeno i neplaćeno odsustvo.

Zamjenik generalnog direktora “Zarubežnjefta” Igor Šćelkunov naglasio je da se radi na razvoju Rafinerije nafte i da se “Zarubežnjeft” neće povući iz Srpske.

“Cilj nam je da ponovo pokrenemo Rafineriju nafte i da njen rad bude što efikasniji. Želimo smanjiti postojeće troškove, a to će biti riješeno gasifikacijom koja je predviđena”, rekao je on.

Šćelkunov je ocijenio da radnici imaju posao i da im se redovno izmiruju sve obaveze.

“Sve kompanije žele da imaju manje zaposlenih sa više kvalifikacija. To znači da bi imali i više plate, a mi želimo da povećamo fond za stimulaciju naših radnika”, kaže Šćelkunov i dodaje da radnici u Rafineriji Brod trenutno demontiraju stara postrojenja koja nisu u pogonu i po 30 godine.

On je naveo da je predstavnicima Vlade Srpske prezentovano da četiri aktiva “Zarubežnjefta” u Republici Srpskoj rade u istom režimu.

“‘Nestropetrol’ radi u istom režimu, a planiramo izgradnju novih i obnovu postojećih benzinskih stanica. Rafinerija ulja Modriča takođe posluje uobičajeno, ali nam je cilj da proširimo tržište i imamo veći kapacitet prerade ulja”, rekao je on i naveo da je kapacitet Rafinerije ulja 60.000 tona, a trenutno proizvodi 11.000 tona.

Šćelkunov je napomenuo da “Optima grupa” ima zadatak da vrati nivo prodaje derivata.

On vjeruje da će uspješna saradnja “Zarubežnjefta” i Vlade Republike Srpske biti nastavljena i u narednom periodu.

Srna