Đokić sa predstavnicima kineske kompanije o mogućoj saradnji

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je na sastanku sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering da Vlada Republike Srpske posebnu pažnju poklanja planiranim investicionim ciklusima u energetskom sektoru i u tom smislu postoje brojne mogućnosti za saradnju sa onima koji to žele i ukoliko postoji obostrani interes.

Đokić je u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering, koja je zaniteresovana za realizaciju projekata u Republici Srpskoj, o uspostavljanju saradnje s ciljem pronalaženja odgovarajućeg modela dugoročnog partnerstva.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva saopšteno je da je riječ o kompaniji koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana.

Učesnici sastanka su razgovarali o mogućnostima koje Republika Srpska u tom pogledu nudi stranim investitorima, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Đokić je rekao da je u Republici Srpskoj uloženo već dosta novca u izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije i da je planirano dalje investiranje više milijardi eura.

Kao jedan od prioritetnih strateških projekata koje treba realizovati u narednom periodu Đokić je izdvojio projekat rekonstrukcije postojeće distributivne mreže i s tim u vezi je dogovoreno da se u narednom periodu održe sastanci sa proširenim sastavom učesnika, kako bi se konkretnije razmotrile mogućnosti realizacije tog poduhvata.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su interes za učešće u rekonstrukciji i razvoju prenosne mreže i u tom smislu Đokić je dao podršku, a o čemu treba dalje nastaviti komunikaciju sa predstavnicima Elektroprenosa BiH, koji su nadležni za ovo pitanje.

TBEA International Engineering zapošljava 24.000 radnika, ostvaruje godišnji prihod od oko 20 milijardi američkih dolara i svoje proizvode plasira na tržišta 90 zemalja, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.