Direktorica MMF-a pozvala na bolju preraspodjelu bogatstva

0

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozvala je danas na bolju preraspodjelu bogatstva kako bi se odgovorilo na uspon populizma širom svijeta, dok je milijarder Ray Dalio predvidio mogući kraj globalizacije, javlja “Bloomberg”.

– Kreatori politika zaista moraju da promisle i da vide šta treba da urade kako bi se pozabavili nezadovoljstvom javnosti – izjavila je Lagarde na panelu održanom jutros, na početku drugog dana rada Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

To, kako je istakla, podrazumijeva fiskalne i strukturne reforme, kao i efikasne monetarne mjere.

– Međutim, neophodno je da one budu sveobuhvatne do najsitnijih detalja, da budu regionalne, da budu fokusirane na ono što će ljudi dobiti iz toga – poručila je Lagarde na panelu pod nazivom “Iscjeđeni i ljuti: kako riješiti krizu srednje klase?”.

Na panelu je učestvovao i bivši američki ministar finansija Lawrence Summers koji je kritikovao Donalda Trumpa, dok je Ray Dalio, osnivač hedge fonda “Bridgewater Associates”, govorio u nešto pesimističnijem tonu od Lagardove.

– Želim da budem jasan i glasan – populizam me plaši. Možda smo trenutno na tački kada se globalizacija završava, a provincijalizacija i nacionalizam uzimaju zamajac – rekao je on.

Istvoremeno, Summers je poručio da je populizam uvijek kontraproduktivan za one koji tvrde da pomaže.

On je, kako prenosi agencija AP, upozorio da će prijetnje Donalda Trumpa kompanijama koje koriste Meksiko kao proizvodnu bazu biti kontraproduktivne i da će to dovesti do gubitka više stotina hiljada radnih mjesta u SAD.

Italijanski ministar finansija Pier Carlo Padoan je na panelu rekao da Brexit i Trump predstavljaju izazov za evropske kreatore politika.

– Oni imaju viziju, a mi nemamo viziju u Evropi, nemamo viziju koja je komparativna u smislu moćne poruke. Žao mi je što sam pesimista, ali je tako – kazao je Padoan.

Odlazeći potpredsjednik SAD-a Joseph Biden je istakao da će “progresivni poreski sistem”, u okviru kojeg svi plaćaju jednak udio, pomoći rješavanju krize, prenosi Tanjug.