Direktor Audija: Kriza u auto industriji nastavit će se i u 2022.

0

Audi neće uspjeti da poveća proizvodnju u bliskoj budućnosti jer ne uspijeva da nabavi potrebnu količinu čipova, a kriza u nabavci prolongirat će se i na “dobar dio” 2022. godine, upozorio je izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila.

– Trenutno bismo željeli da završimo gotovo šestocifreni broj automobila, a ne možemo i nećemo ih ni moći sve proizvesti – izjavio je predsjednik uprave njemačke kompanije Markus Duesmann u dnevnom listu Augsburger Allgemeine.

Problemi će se, prema njegovim riječima, prolongirati i na dobar dio 2022. godine.

– Nadamo se stabilizaciji proizvodnje i isporuke čipova u prvoj polovini 2022. godine – dodao je Duesmann.

Najavio je izmjene u lancima snabdijevanja.

– Iz temelja ćemo izmijeniti naše lance nabavke kako bismo bili sigurni da možemo garantovati milijarde čipova godišnje za našu kompaniju, ali nećemo sami proizvoditi čipove – napomenuo je Duesmann u razgovoru za regionalni njemački dnevnik.

U osvrtu na postupno napuštanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, tvrdi da svijet treba odvići od naftne i benzinske “droge”.

– Moramo proći kroz apstinencijsku krizu i preći na električne motore i na energiju iz obnovljivih izvora – ističe on.

– Puno toga se mora dogoditi u narednih 30 do 40 godina kako bi svijet ostao prikladno mjesto za život. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo smanjili emisije ugljen-dioksida, a to se može postići samo bez izvora fosilnih goriva – zaključio je čelnik njemačkog proizvođača automobila.

Izvor: Seebiz