EKSKLUZIVNO Direktor ArcelorMittala: Prodaja Ljubije IIG-u dovela bi do masovnog gubitka radnih mjesta u Prijedoru i Zenici

0

Direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair kaže, u ekskluzivnom intervjuu za poslovni portal BiznisInfo, da bi prodaja Rudnika željezne rude Ljubija (RŽR) kompaniji Israeli Investment Group (IIG) neizostavno vodila do gubitka ogromnog broja radnih mjesta u Prijedoru i Zenici.

Podsjećamo da je Vlada RS donijela odluku od prodaji 64,9 posto kapitala u Ljubiji kompaniji IIG, te da će Narodna skupština RS uskoro donijeti konačnu odluku o ovom pitanju. RŽR Ljubija je suvlasnik preduzeća ArcelorMittal Prijedor.  

BI: Kakva će biti reakcija ArcelorMittala ako Vlada RS-a odluči da akcije RŽR-a proda IIG-u?

– ArcelorMittal uspješno surađuje sa mnogo različitih partnera širom svijeta. Međutim, prije ulaska u bilo kakvo poslovno partnerstvo te vrste, mi sprovodimo opsežnu provjeru kako bismo osigurali da potencijalni partner ispunjava naše visoke standarde poslovne etike i transparentnosti i da je sposoban da pozitivno doprinese zajedničkom pothvatu.

U slučaju predloženog partnera, Izraelske Investment Grupe, postoji mnogo neodgovorenih pitanja i nepovoljnih odgovora. Nismo bili u mogućnosti naći bilo kakvu konkretnu preporuku koja bi potvrdila njihovo iskustvo u rudarstvu ili poslovni rezultat. Stoga, ne vjerujemo da je ova kompanija odgovarajući partner za ArcelorMittal i mi ćemo upotrijebiti sve raspoložive pravne mogućnosti da zaštitimo ugovorna prava koja imamo. 

Definitivno, nesigurnost koja bi proizišla iz prodaje dionica RŽR-a kompaniji IIG, neizostavno bi dovela do gubitka ogromnog broja radnih mjesta u Prijedoru i Zenici. Ona bi moglo dovesti do trajnog gašenja integralne proizvodnje čelika, koja se bazira na željeznoj rudi u Zenici i rudarenja željezne rude u Prijedoru. 

BI: U slučaju prekida saradnje sa RŽR Ljubija, kako će se to odraziti na poslovanje željezare u Zenici? Hoće li trpiti proizodnja i biti otpuštanja i kako ćete kompenzirati eventualni prekid isporuke rude iz Prijedora?

– Moram vrlo jasno reći da bi takav scenario bio katastrofalan za poslovanje i zaposlenost u oba entiteta, kako RS tako i Federaciji, uz gubitak hiljada radnih mjesta. Vrlo jasno smo rekli da ako postoji bilo kakva opasnost da se Zenici isporučuje željezna ruda po tržišno prihvatljivim cijenama, mi imamo opciju da promijenimo proizvodni proces  u Zenici i u upotrebu stavimo elektro-lučnu peć, koja ne koristi željeznu rudu.

ArcelorMittal Zenica može nastaviti ispunjavati zahtjeve svojih kupaca koristeći elektro-lučnu peć čiji rad se bazira na starom željezu, dok će cijeli lanac opskrbe ulaznim sirovinama za integralnu proizvodnju biti presječen. To će dovesti do masovnog gubitka radnih mjesta u Zenici i gubitka posla za snabdijevače, kao što će značajno pogoditi prihode željeznica Federacije i Republike Srpske do te mjere da njihovo poslovanje čak može postati neodrživo.         

Za rudnik u Prijedoru ne postoji drugi održivi kupac željezne rude, jer se radi o rudi niske kvalitete te bi troškovi prijevoza do drugih željezara bili previsoki. Bez Zenice, kao svog osnovnog kupca, rudarenje željezene rude u Prijedoru ne bi bilo održivo.

Investicije, u vrijednosti od preko 120 miliona KM, planirane u integralnu proizvodnju baziranu na željeznoj rudi u Zenici bile bi zaustavljene, a to uključuje generalni remont visoke peći, rekonstrukciju pogona Energetike – “joint venture” projekat i projekte zaštite okoliša. Važno je napomenuti da ukoliko bi se naša koksna baterija u Zenici zaustavila, više je ne bi bilo moguće pokrenuti.

Ukoliko bi Skupština Republike Srpske odobrila odluku Vlade RS-a da proda dionice RŽR Izraelskoj Investment Grupi i oduzme nam pravo na rudarenje, to bi primoralo ArcelorMittal Zenica da odmah zaustavi sve gore spomenute investicije.

BI: Predsjednik RS Milorad Dodik optužuje ArselorMittal za korištenje transfernih cijena i monopol, te najavljuje da bi mogao pokušati pred sudom osporiti dijelove ugovora iz 2004. godine koji je, kako tvrdi, štetan po RS. Kako odgovarate na te tvrdnje?

– Jednostavno rečeno – potpuno je pogrešno pričati o „monopolu“ u ovoj situaciji. Mislim da je svima jasno da ArcelorMittal Prijedor radi sa željeznom rudom i da je jedini rudnik ovog tipa na Balkanu. Istorijski gledano, prijedorska ruda je uvijek bila usmjerena isključivo na željezaru u Zenici. Za prijedorsku rudu ne postoji druga tržišno održiva opcija, iako su decenijama postojali pokušaji da se nađu druga tržišta.       

Prijedorska ruda ima 52% željeza i taj kvalitet se teško plasira na bilo koje tržište u svijetu. Dugoročno partnerstvo sa Zenicom osigurava održivost poslovnog modela za Prijedor, bez obzira na globalne tržišne trendove željezne rude.

To nema nikakve veze sa monopolom. To je jednostavno logično poslovno rješenje i jedino realno raspoloživo za Prijedor. Ovakvo poslovanje je korisno kako za Zenicu, tako i za Prijedor i to se vremenom stalno potvrđuje.        

Što se tiče takozvanih “transfernih cijena”, ovo pitanje su vrlo detaljno istražili vodeći svjetski financijski analitičari, a Okružni sud u Banjaluci je presudio u korist ArcelorMittala i poništio odluku Poreske uprave Republike Srpske.

Stoga, to nije više uopće upitno, i nastaviti priče o iznosima  transfernih cijena nisu ništa drugo do dezinformacije i puste želje. Naše transferne cijene su definirane na osnovu zakona zemlje i OECD smjernica, koje su prihvaćene u cijelom svijetu. Revizorske kuće međunarodne reputacije također su potvrdile našu ispravnu cjenovnu politiku.      

Ugovor iz 2004.godine, koji se spominje, sačinjen je po međunarodnim pravnim standardima i mi smo ga spremni čvrsto braniti ukoliko to bude potrebno. Ispravnost ovog Ugovora dokazana je tokom proteklih 12 godina kada je je ArcelorMittal uspješno pokrenuo rudnike, nastavio investirati i stvarati radna mjesta i održive privredne aktivnosti.

BI: Da li ćete pokrenuti spor protiv RS u slučaju da se prodaja realizira, odnosno ako je, nakon Vlade, odobri Narodna skupština RS?

– Mi se nadamo da će Skupština odbiti ponudi IIG-a, koja nije kredibilna niti je ostvariva. Međutim, ukoliko odluka bude protiv ArcelorMittala, i uvjeti kupoprodajnog ugovora kojim se formirao ArcelorMittal Prijedor budu narušeni, kao odgovorna kompanija zadržavamo prava da zaštitimo naše investitore i uposlenike svim neophodnim sredstvima, uključujući i pravne radnje.     

BI: ArselorMittal Zenica je lani ostvario prihode od 543 miliona KM. Godinu ranije, prihodi su iznosili 628 miliona maraka. Zapravo, ovo su najniži prihodi posljednjih nekoliko godina jer su oni redovno iznosili preko 600 miliona KM. Zbog čega je došlo do pada?

– Prodajne cijene su značajno pale  u odnosu na prošlu godinu, uslijed utjecaja globalnog tržišta čelika. Pad prihoda nije ništa drugo do pokazatelj takve situacije.

BI: Kakvi su vam poslovni planovi za ovu godinu i kakve rezultate očekujete?

– Naši planovi su uvijek dugoročni. Trenutno razvijamo strateški plan da održimo poslovanje u narednih 15 godina, putem investiranja u visoku peć, zaštitu okoliša i Energetiku, u iznosu od preko 120 milona KM. Ali sve se ovo može osigurati samo ako je poslovni model, zasnovan na željeznoj rudi, održiv.

Trenutno ne možemo predvidjeti ništa ukoliko zastupnici Skupštine RS ne odbiju odluku Vlade RS-a o prodaji dionica. U slučaju nepovoljne odluke Vlade i Skupštine, mi ćemo imati potpuno drugačiji poslovni plan, koji podrazumijeva proizvodnju sa elektro-lučnom peći.