Direktnim povezivanjem privrednika jačati ekonomske odnose BiH i Grčke

0

Jačanje ekonomskih odnosa BiH i Grčke te unapređenje trgovinskih odnosa putem direktnog povezivanja privrednika dvije zemlje osnovni su ciljevi Poslovnog foruma BiH-Grčka, koji je organizovan danas u Sarajevu.

Direktor Agencije za promociju izvoza Spoljnotrgovinske komore BiH Enes Ališković izjavio je novinarima da na forumu učestvuju predstavnici osam grčkih kompanija iz farmaceutskog, IT, prehrambenog i elektro sektora, kao i predstavnici 17 kompanija iz BiH.

On je dodao da Grčka nije među vodećim spoljnotrgovinskim partnerima BiH, te da je potrebno da ta saradnja bude podignuta na viši nivo.

“U 2018. godini obim spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Grčke iznosio je oko 93 miliona KM, od čega je 15 miliona KM izvoz BiH, a blizu 78 miliona KM uvoz iz Grčke”, naveo je Ališković.

On je dodao da je u prošloj godini BiH na tržište Grčke plasirala uglavnom proizvode koji su se odnosili na drvoprerađivačku industriju, posebeno kraft papir i ambalažni kartonski papir.

“Imali smo izvoz koji se odnosi na detonatore koji se primjenjuju u namjenskoj i civilnoj industriji te određene proizvode iz metaloprerađivačkog sektora”, precizirao je Ališković.

On je dodao da su u BiH iz Grčke uvezeni proizvodi uglavnom iz hemijskog sektora i voće.

“Dosadašim rezultatom i obimom nismo zadovoljni i uzimajući u obzir bliske odnose i blizinu tržišta dvije zemlje, vjerujemo da potencijal za dalje unapređenje saradnje postoji. Pozitivno je da osim robne razmjene, sektor turizma iz godine u godinu napreduje, a uspostavljena je direktna linija između Atine i Sarajeva, kao i čarter letovi iz Banjaluke prema Grčkoj”, istakao je Ališković.

On je napomenuo da će nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma biti upriličeni i bilateralni sastanci grčkih i privrednika BiH.

Stavros Georgakis, predstavnik Privredne komore Atine, koja ima 100.000 aktivnih članova, istakao je da je cilj posjete da se poveća saradnja između firmi Grčke i firmi iz BiH, napomenuvši da razmjena između dvije zemlje nije na visokom nivou, ali da postoji šansa da bude unapređena saradnja.

Direktor preduzeća “Alpro” iz Vlasenice Vladan Nastić istakao je da je nakon procesa privatizacije ovo postala bolja kompanija, čiji je većinski vlasnik “Alumil” grupacija iz Grčke, dodajući da je nastavljeno sa novim ciklusima investiranja.

“Ta investicija je značila ne samo produžetak života kompaniji, nego je donijela novi kvalitet za `Alpro`, ali i tržište BiH. Moja želja je da primjer kompanije `Alpro` bude podstrek za više investicija, za dolazak novih grčkih investitora. BiH bi trebalo da bude atraktivno mjesto za strane investicije koje treba da donesu novi kvalitet i značajan rast ekonomije”, istakao je Nastić.

Poslovni forum BiH-Grčka organizovala je Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Privrednom komorom Atine i Ambasadom Grčke u BiH u okviru posjete grčke poslovne delegacije BiH.

Srna