Dionice Evergrandea potonule najniže ikada

0

Dionice posrnule kineske imovine Evergrande pale su na najnižu vrijednost svih vremena od 18,8 hongkonških centi (2,4 američka centa) nakon što je hongkonški sudac odgodio sudsko ročište radi rješavanja zahtjeva za likvidaciju.

Dionice Evergrandea pale su preko 20 posto u odnosu na prošli petak od 23,6 hongkonških centi na najnižoj razini svih vremena, prije nego što su se lagano oporavile na 22,2 hongkonških centa.

Reuters je izvijestio da je sutkinja Linda Chan s Visokog suda u Hong Kongu odgodila ročište na 4. decembar, što bi bilo posljednje prije donošenja odluke o nalogu za likvidaciju, prenio je SEEbiz.

Evergrande mora dati revidirani prijedlog restrukturiranja prije tog datuma ili će fima vjerovatno biti likvidirana, rekla je.

Još u junu 2022., Top Shine, investitor u Evergrandeovu jedinicu Fangchebao, podnio je zahtjev za likvidaciju firme za nekretnine, prema podnescima Visokog suda u Hong Kongu, ali u svjetlu restrukturiranja Evergrandea, zahtjev je stavljen na čekanje.

Ovaj novi razvoj najnoviji je udarac firmi koja je jedno vrijeme bila najveći kineski developer u privatnom sektoru po prodaji. Krajem septembra, Evergrande je otkrio da su njegov direktor i izvršni predsjednik pod lupom zbog sumnje na krivična djela.

Hui Ka Yan “je podvrgnut obveznim mjerama u skladu sa zakonom zbog sumnje na nezakonita djela”, rekao je Evergrande u izjavi za berzu u Hong Kongu.

Prije toga, Evergrande je također odgodio sastanak o restrukturiranju duga i objavio da je prodaja grupe pala ispod onoga što je očekivala od najave restrukturiranja duga u martu.