Dioničari neće da prodaju “Kraš” srbijanskom biznismenu

0

Sada više nema dileme ni u Hrvatskoj da iza kupovine dionica zagrebačke fabrike “Kraš” stoji Nebojša Šaranović i njegov “Kappa Star Limitid”.

Početkom sedmice, preko računa RBA banke, Šaranović je stekao pet posto akcija “Kraša”, a dobro upućeni izvori tvrde da je sada već prešao i deset posto, pišu “Novosti”.

To znači da Šaranović posjeduje već više od 140.000 dionica zagrebačke kompanije i da postaje “ozbiljan igrač” protiv Mesne industrije “Braća Pivac” i malih dioničara “Kraša”.

– Trenutno niko u “Krašu” ne razmišlja da Šaranoviću proda donice i mali dioničari žele da ih u budućnosti zadrže – rečeno je beogradskim “Novostima” u zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dalje događati.

Iz Mesne industrije “Braća Pivac” se ne oglašavaju, ali je Šaranović navodno i jednima i drugima nudio da otkupi njihove akcije.

Marica Vidaković, zastupnica “Kraša”, demantovala je da je u kontaktu sa Šaranovićem.

– Sastali smo se prvi i posljednji put prije četiri godine. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor – kazala je Vidakovićeva.

Poslovni analitičari u Hrvatskoj procjenjuju da je razlog interesovanja Šaranovića za “Kraš” kako bi mu bio olakšan pristup tržištu EU.

Također, poslovni interes srbijanskog preduzetnika vide u činjenici da su proizvodi “Kraša” popularni na srbijanskom tržištu i da mu ulazak u kompaniju omogućava veći izvoz u Srbiju, ali i na tržišta zemalja jugoistoka.

Nastavi li intenzivnu kupovinu akcija, mnogi procenjuju da bi Šaranović mogao da ugrozi braću Pivac i da će onda ponovo da se “miješaju karte” u pogledu vlasničkih odnosa u hrvatskoj kompaniji.

Braća Pivac trenutno imaju 30 posto dionica, a sa malim akcionarima 51 posto.

Kupuje za fond MID Europa?

S druge strane, zagrebački “Večernji list” piše da Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa koji je već ranije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da ih kupe od njih!  Informacija je to kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala.

Fond je orjentisan na tržište središnje i istočne Europe i očito je angažirao upućene lokalne igrače.

U aprilu je ovaj fond već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje na međunarodno tržište.