Bh. učenici proveli preko 70.000 sati u volonterskim aktivnostima

0

U prostorijama Hotela Hills Ilidža u četvrtak je održana deveta Galerija volonterizma – završna manifestacija projekta „Volontiranje je cool!”.

Galerijom volonterizma obilježen je Međunarodni dan volontera i promovisan doprinos od preko 70.000 volonterskih sati koji su učenici volonteri dali razvoju lokalnih zajednica.

Učešće 44 škole iz cijele BiH

Na manifestaciji je učestvovalo blizu400 volontera koji su predstavljali svoju volontersku grupu, a dolaze iz 44 osnovne škole iz 5 bh. kantona: Kanton Sarajevo, Hercegovačko- neretvanski kanton/ županija, Zapadnohercegovački kanton/ županija Bosansko- podrinjski kanton/ županija i Srednjobosanski kanton/ županija.

Cilj manifestacije je bio omogućiti volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman u zajednicama, razmjene iskustva koja su stekli učešćem na projektu „Volontiranje je cool!”, promovišu korisne efekte volonterizma i pozovu vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad.

Bogat fond nagrada

Volontere projekta „Volontiranje je cool!” podržali su predstavnici lokalnih vlasti, javne institucije, lokalne kompanije ali i međunarodne organizacije poput Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a u prilog tome govori i činjenica da je svaka škola osvojila vrijednu nagradu partnera projekta.Fond nagrada bio je veći od 100.000 KM. 

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici nadležnih Ministarstava obrazovanja, općinskih vlasti, predstavnici UNICEF-a, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini kao i mnogi drugi sponzori i prijatelji projekta.

Na Galeriji volonterizma učenike su pjesmom volonterski obradovali Neno Murić i Fatmir Sulejmani.