Deutsche Bank zatvara petinu domaćih poslovnica

0

Deutsche Bank planira zatvoriti jednu od pet filijala na svom domaćem tržištu u Njemačkoj, jer želi smanjiti troškove i kapitalizirati promjene navika kupaca tokom pandemije koronavirusa.

Philipp Gossow, koji nadgleda poslovanje banaka sa stanovništvom u Njemačkoj, rekao je za Reuters da će se smanjenje na oko 400 filijala sa oko 500 trenutno dogoditi prvenstveno na urbanim lokacijama i odvijati se “što je brže moguće”.

Odluka dolazi u vrijeme kada Deutsche Bank prolazi kroz temeljitu reviziju globalnog poslovanja koje je započelo 2019. godine nakon višegodišnjih gubitaka, no pandemija je promjene dodatno ubrzala.

Promjena navika

“Čak i kupci koji ranije nisu bili dobro upoznati sa internet bankarstvom sada obavljaju mnoge jednostavne bankarske transakcije od kuće na računaru ili iPadu”, rekao je Gossow.

Složenije savjetodavne usluge sve se češće odvijaju putem telefona ili video razgvoora, rekao je, dodajući da će banka uložiti neotkriveni iznos za razvoj tih usluga.

Nove strategije

Njemačke banke tradicionalno posluju s velikim brojem poslovnica u odnosu na one u Holandiji ili Britaniji, gdje su kupci naklonjeniji digitalnoj ponudi, a banke u cijeloj Evropi preispituju svoje strategije s otvaranjem filijala nakon krize s koronavirusom.

Reuters navodi i kako je suparnički Commerzbank nedavno odlučio zatvoriti 200 od svojih 1.000 poslovnica, a razmatra zatvaranje još stotina.

B. Šutvić