Deutsche Bank najavila dokapitalizaciju od osam milijardi eura

0

Nakon dvije godine teških gubitaka, Deutsche Bank traži investitore i pomoć od 8,5 milijardi dolara kako bi poboljšala svoje finansijsko stanje.

Najveća njemačka banka objavila je planove za prodaju svog velikog udjela te je saopćila da će tražiti više od osam milijardi dolara pomoći u narednim sedmicama.

Direktor banke John Cryane ranije je rekao da je banka mogla dobiti novac i bez ovakvih poteza.

Cijene dionica Deutsche Bank ostvarile su pad u septembru prošle godine, nakon što su dostigle najniži nivo u posljednjih 20 godina. Banka je tada strahovala da neće imati sredstava da pokrije sve svoje sudske troškove.

Izvještaji od petka pokazuju da su dionice banke u New Yorku pale za više od četiri posto. Posljednja afera koja se vezuje za Deutsche Bank je da se najveća njemačka banka suočila s kaznama na dva kontinenta, u Evropi i Americi, povodom istog kaznenog djela koje će je zajedno koštati blizu 630 miliona dolara.

Naime, britanska Uprava za finansije (FCA) kaznila je Deutsche Bank s 204 miliona dolara zbog ozbiljnih propusta u radu vezanim za tvrdnje kako je pomogla bogatim Rusima da iznesu milijarde dolara iz zemlje.

Klijenti su koristili Deutsche Bank za transfer blizu deset milijardi dolara iz Rusije na nepoznate bankarske račune na način koji upućuje na finansijski kriminal.