Deutsche bank izbjegavala da plati porez, kazna 95 miliona dolara

0

Najveća njemačka banka, Deutsche bank, pristala je da plati 95 miliona dolara kako bi okončala sudski postupak koji je pokrenulo američko Ministarstvo pravde.

Američko ministarstvo pokrenulo je postupak zbog poreske prevare, objavio je nadležni savezni tužilac.
Pret Barara, američki advokat njujorškog Južnog distrikta, rekao je da je Deutsche bank koristila “mrežu fiktivnih firmi i sračunate transakcije” kako bi izbjegla plaćanje desetina miliona dolara poreza, prenosi agencija France presse.
Američka vlada je “natjerala Deutsche bank da prizna aktivnosti osmišljene za izbjegavanje poreza i da plati 95 miliona dolara Sjedinjenim Državama na ime takvog postupanja”, naveo je tužilac u saopštenju.
Slučaj datira iz 2000. godine kada je Deutsche bank preuzela američku holding kompaniju Čarter, koja je imala udio u farmaceutskoj kući Bristol-Majers Skvib. Kako bi izbjegla plaćanje visokog poreza na dobit od prodaje tog udjela, Deutsche bank je navodno dogovorila da ga proda fiktivnoj kompaniji koja će preuzeti plaćanje poreza, a zatim da ga otkupi.
Ta transakcija je “oprala” dobit Deutsche bank, a fiktivna kompanija BMY, kojoj je sljedovalo plaćanje poreza od 52 miliona dolara, pokušala je da tu obavezu izbjegne iskazujući gubitak po osnovu deviznih kurseva. Američki poreski organi su međutim zaključili da gubici potiču iz lažnog poreskog utočišta i da je u prevari učestvovala Deutsche bank.
Ovo je najnovija nagodba banke u sudskim sporovima koji se protiv nje vode u SAD.
Prošlog mjeseca, banka je pristala da plati 7,2 milijarde dolara na ime okončanja istrage koja se vodila protiv nje zbog prodaje “toksičnih” hipotekarnih obveznica koje su doprinijele izbijanju finansijske krize 2008. godine.