Deset zdravih navika dr. sci. Lejle Šebić: Pijem jogurt, jedem povrće, i volim sebe

0

Mnoge bi žene željele imati tijelo kakvo ima dr. sci. Lejla Šebić, instruktorica aerobika, fitness trenerica i vanredna profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, piše Faktor. 

Međutim, mnogi ne znaju da se iza zategnutog tijela, bez ijednog grama viška i odlične kondicije, kriju sati svakodnevne tjelesne aktivnosti, koja kako je otkrila Šebić, počinje od ranih jutarnjih sati i traje sve do kasno u noć.

Osim stalnog vježbanja, još je nekoliko veoma bitnih stvari koje su doprinijele da Lejla plijeni pažnju gdje god se pojavi. Za Faktor je otkrila deset svojih zdravih navika.

  1. Zdravo se hranim. To znači da je moj tanjir pun povrća, voća i proteina. Tokom dana jedem više manjih obroka. Izbjegavam slatkiše i brzu hranu. Vjerujte, to nekada nije bilo baš lako, jer svi ponekad poželimo čokoladu i pizzu, ali bila sam uporna, a to mi se na kraju isplatilo.
  2. Pijem dovoljno tekućine. Prije svega, vodu, prirodne cijeđene sokove, sama sebi svako jutro pripremam smoothie i redovno pijem jogurt. Izbjegavam alkohol, kafu i gazirana pića.
  3. Redovno treniram. Svaki dan treniram u prosjeku 60 minuta, ali često i puno više. Aerobik prakticiram dva do tri puta sedmično, a ostalim danima radim vježbe sa opterećenjem u fitnessu. Jedan dan sedmično nekako sama sebe nagovorim na pauzu, a to mi najteže pada.
  4. Spavam dovoljno i kvalitetno. Oporavak organizma za mene je izuzetno važan. Zato svako večer idem vrlo rano na spavanje, u krevetu sam već oko 22 sata, i u prosjeku spavam osam do devet sati.
  5. Kad god mogu boravim u prirodi. Kretanje na čistom zraku za mene je od neprocjenjivog značaja. Stoga svaki slobodan vikend koristim za odlazak na planinu, a ljeti dosta vremena provodim na moru.
  6. Wellnes. Bez toga jednostavno ne mogu. Zato sam redovna na bazenu, a plivanje kombiniram sa saunom i masažom. Ove aktivnosti su mi vrlo važne, jer obnavljaju moju životnu energiju.
  7. Znam i da se opustim. To obično radim uz knjigu ili dobar film.
  8. Redovno odlazim na kontrole kod ljekara. Vodim računa o svom zdravlju, a to znači da godišnje idem na sistematski pregled, a svakih šest mjeseci posjećujem stomatologa. Naravno, tokom čitave godine osluškujem tijelo. Mislim da bi svaka žena to trebala raditi.
  9. Meditiram i slušam muziku. Imam za to posebne trenutke u toku dana. Naravno, trudim se da razmišljam pozitivno.
  10. I na kraju volim sebe. Najvažnije od svega je voljeti sebe i prihvatati sebe u potpunosti. Za čovjekovo zdravlje najopasnija je ogorčenost i grižnja savjesti.