Deseci kineskih kompanija dodani na crnu listu SAD-a

0

Sjedinjene Države saopćile su u petak da će dodati 33 kineske kompanije i institucije na ekonomsku crnu listu zbog pomaganja Pekingu da špijunira svoje manjinsko ujgursko stanovništvo ili zbog povezanosti s oružjem za masovno uništenje i kineskom vojskom.

Potez američkog ministarstva trgovine označio je posljednje napore Trumpove administracije da zaustavi kompanije čija roba može podržati kineske vojne aktivnosti i da kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, prenosi agencija Reuters.

Potez dolazi nakon što su vladari Komunističke partije u Pekingu u petak otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu.

Sedam kompanija i dvije institucije stavljene su na listu zbog “saučesništva u kršenju ljudskih prava i zlostavljanja počinjenog u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prisilnog rada i nadzora visoke tehnologije nad Ujgurima” i drugima, navodi se u saopćenju Odjela za trgovinu.

Druge kompanije, vladine institucije i komercijalne organizacije dodane su na listu zbog podrške nabavci roba koje će koristiti kineska vojska, navedeno je u drugom saopćenju.

Kompanije na crnoj listi rade na umjetnoj inteligenciji i prepoznavanje lica, a to su tržišta na kojima američke kompanije za čipove poput Nvidia Corp i Intel Corp značajno ulažu.

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Odjeljenje za trgovinu reklo je da dodaje kompanije i institucije na ovu listu što im ograničava prodaju američke robe kao i dijela predmeta napravljenih u inostranstvu sa američkim sadržajem ili tehnologijom.

Nova lista nastavak je sličnog poteza iz oktobra 2019. godine kada je SAD stavila 28 kineskih ureda za javnu sigurnost i kompanija – uključujući neke od najboljih kineskih ureda za umjetnu inteligenciju i kompaniju za video nadzor Hikvision – na svoju trgovinsku crnu listu zbog postupanja sa ujgurskim muslimanima.

Ovi potezi slijede isti nacrt koji je Washington koristio u svom pokušaju da ograniči uticaj Huawei Technologies Co Ltd, navodeći kao razlog očuvanje nacionalne sigurnosti. Protekle sedmice američki ured za trgovinu poduzeo je akciju kako bi pokušao dodatno smanjiti Huaweijev pristup proizvođačima čipova.

D. Hadžić