Deling Invest počeo realizaciju investicije od 60 miliona KM

0

Počelo je izvođenje radova na izgradnji kompleksa fotonaponske elektrane “Deling Invest” u poslovnoj zovi “Poljana zapad” u Tuzli

Investitor firma “Deling Invest” d.o.o. Tuzla je počeo s pripremanjem tla za izgradnju njihove prve solarne elektrane ukupne instalisane snage od približno 36 MW, objavio je Tuzlainfo.

Kako je ranije navedeno, kompleks će se sastojati od šest polja sa fotonaponskim panelima, 12 transformatorskih stanica, saobraćajnih komunikacija i regulacije potoka Mlake.

Očekuje se da će kompleks proizvoditi oko 40 GWh električne energije godišnje, doprinoseći na taj način značajnoj proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Podsjetimo, za realizaciju ovog projekta, biće iskorištena površina od približno 24 hektara, koja je trenutno neuređena i zapuštena. U cilju obezbjeđivanja optimalnih uslova za izgradnju, planirano je izvođenje radova na regulaciji potoka Mlake unutar kompleksa, u dužini od oko 670 metara.

Nakon završetka radova, čitav kompleks će biti uređen i osvjetljen, postojeće saobraćajnice će biti sanirane, a za pristup pojedinim poljima biće izgrađeni novi putevi. Takođe, svako polje sa fotonaponskim panelima će biti ograđeno i pod video nadzorom, obezbjeđujući sigurnost i zaštitu cjelokupnog sistema.

Vrijednost investicije za izgradnju kompleksa fotonaponske elektrane “Deling Invest 1” iznosi približno 60.000.000 KM, što predstavlja značajan doprinos razvoju obnovljivih izvora energije i ekonomskom napretku našeg grada.

Puštanje u rad solarnog park planirano je sredinom 2024. godine.