Delegacije BiH i Srbije razgovarale o privrednoj saradnji i trgovinskoj razmjeni

0

Članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije posjetili su danas Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) gdje su s članovima Komisije za vanjsku trgovinu i carine PSBiH razgovarali o poboljšanju saradnje dviju zemalja.

Predsjedavajući Komisije Šemsudin Mehmedović izjavio je nakon sastanka da je razgovarano o trgovinskom deficitu koji BiH ima sa Srbijom iz koje godišnje uveze robe u vrijednosti od 2,3 milijarde KM, a izveze oko 800 miliona KM.

Dodao je da je drugo otvoreno pitanje koje postoji između dviju zemalja sloboda kretanja bh. državljana kad je u pitanju Kosovo, te da očekuju da nakon inauguracije Aleksandar Vučić omogući slobodu kretanja koja je važna za razvijanje privredne saradnje s tim dijelom Balkana.

Članica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije Snežana Paunović navela je da kapaciteti Srbije i Federacije BiH nisu mali, te da bi udruženi bili vrlo atraktivni zemljama EU i šire.

Naglasila je da će pitanje Kosova biti rješavano na nekom drugom nivou i da Srbija, koja je inaugurirala novog predsjednika i izabrala novu vladu, sada ima potpunu političku stabilnost i činit će sve napore da ostane faktor stabilnosti u regionu.

Paunović je rekla da postoji i mogućnost za zajednički nastup na trećim tržištima, za šta postoji i potpisan sporazum BiH i Srbije.

Delegacija Narodne skupštine Srbije predstavila je i inicijativu predsjednika Srbije o stvaranju zajedničke carinske unije zemalja zapadnog Balkana, koja bi omogućila izgradnju jake privrede u zemljama regije i pozicionirala ih u nastupu prema trećim zemljama.