Delegacija poljske kompanije u Banja Luci: Moguća saradnja u različiim oblastima

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je na sastanku sa poljskom privrednom delegacijom naglašena mogućnost saradnje poljske kompanije “Pol-mot” sa većim brojem subjekata iz Republike Srpske proizvodnjom komponenti za ovu kompaniju, kao što su razni odlivci i otkivci koje bi mogao da proizvodi banjalučki “Livar” Jelšingrad.

 “Uzvratna posjeta poljske delegacije na najbolji način pokazuje njihov interes za Republiku Srpsku, čime se otvaraju mnogo veće mogućnosti za saradnju nego što je to bilo do sada”, istakao je Đokić.

On je danas u Banjaluci sa poljskom privrednom delegacijom, koju je predvodio predsjednik Poljsko-balkanske privredne komore i vlasnik preduzeća “Pol-mot” Andžej Zarajček, razgovarao o mogućnosti unapređenja saradnje Republike Srpske i kompanija iz Poljske, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U narednom periodu predstavnici kompanije “Pol-mot” vodiće konkretne razgovore sa preduzećima koja su bila uključena u proizvodnju elektromobila, koristeći dokumentaciju i tehnologiju koje su ranije usvojili.

Poljski privrednici su iskazali spremnost za razgovore o određenim oblicima kooperacije pri izradi dijelova za autobuse na električni pogon i njihovog korišćenja u saobraćajnim preduzećima u Republici Srpskoj.

Članovi delegacije su pokazali interes i za ulazak u određene oblike saradnje sa preduzećima iz Republike Srpske za proizvodnju sistema za navodnjavanje koji bi bili korišteni kako na prostoru Republike Srpske, tako i na tržištima Afrike, gdje su poljske kompanije već prisutne.

“Prostor za saradnju postoji i putem razvijanja kooperacije za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije i poljoprivredne opreme, kao i njihov plasman na ino-tržištima”, istakli su predstavnici kompanije “Pol-mot”.

U okviru dvodnevne posjete članovi poljske delegacije imaće susrete sa većim brojem privrednika iz Republike Srpske radi zajedničkog djelovanja u realizaciji planiranih projekata i stvaranja novih proizvoda.

Srna