Delegacija moćne države danas obilazi pogone namjenske industrije BiH

0

Predstavnici Agencije za namjensku industriju Kraljevine Saudijske Arabije posjetiti će tvornice Igman u Konjicu i Pretis u Vogošći kako bi se upoznali o kapacitetima i mogućnostima postojećih pogona namjenske industrije u BiH, ali i o načinima i modalitetima eventualne saradnje u ovoj oblasti.

Obilazak tvornica namjenske industrije u Bosni i Hercegovini počinje danas, najavio je jučer državni ministar odbrane Zukan Helez.

– Ovo je rezultat sastanka koji sam održao sa Guvernerom Generalne Agencije za namjensku industriju Kraljevine Saudijske Arabije Ahmad Alohalijem i njegovim saradnicima. Sastanku je prisustvovao i ambasador Saudijske Arabije u BiH Osamah Al-Ahmadi – saopštio je Helez.

Goste je upoznao sa načinom na koji je strukturirana namjenska industrija naše zemlje i kapacitetima postojećih pogona.

– Sa zadovoljstvom sam primio pozdrave najviših dužnosnika i Ministra odbrane KSA, a posebno me obradovala činjenica da ova zemlja izuzetno važnim smatra unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom na svim poljima, a posebno u ovom potentnom segmentu, kakav je segment namjenske industrije – istaknuo je ministar.

Generalna direkcija za namjensku industriju KSA će ovim putem, ali i kroz naredne posjete kapacitetima namjenske industrije na području cijele Bosne i Hercegovine, sagledati mogućnosti i sačiniti izvještaj nadležnim institucijama u KSA, kako bi se odredili načini, dinamika i programi buduće saradnje u ovoj oblasti.

– O budućim obilascima naknadno ćemo se dogovoriti, a sve ovo će unaprijediti i poboljšati proizvodnju u namjenskoj industriji – zaključio je.