Deficit Fonda PIO 170 mil. KM: Od sutra blokade računa dužnika

0

Neuplaćivanje doprinosa Zavodu za penziono i invalidsko osiguranje Federacije BiH, glavni je razlog za stalno kašnjenje penzija. Među najvećim dužnicima su firme u državnom vlasništvu, čija dugovanja samo u jednom kantonu iznose više od 70 miliona maraka.

Dug je spisak dužnika za penziono i invalidsko osiguranje u Federaciji BiH. Među njima su: Željeznice Federacije BiH 120 miliona, Rudnici Kreka, Zenica, Kakanj i Breza 170 miliona, GRAS Sarajevo 60 miliona, Agrokomerc 35 miliona maraka.

I mnogobrojni zdravstveni radnici iz Mostara su bez uplaćenog radnog staža. Samo Sveučilišna bolnica u Mostaru duguje 30 miliona maraka.

Bez mehanizma naplate dugovanja, krug se zatvara. Najviše ispaštaju penzioneri. Neizmirene obaveze poreskih dužnika svakog mjeseca uzrokuju kašnjenje penzija i po 15 dana.

Podsjećamo, Porezna uprava Federacije nedavno je objavila podatke prema kojima državne firme duguju više od milijardu maraka poreza. Od 20. aprila najavljuju blokade računa. Ovakav potez u federalnom Zavodu PIO ocjenjuju pozitivim, jer pomaka nije bilo godinama.

“U zadnjih 9 mjeseci Željeznice su platile manje od 100 hiljada za pojedinačne uplate, i Rudnik Kakanj 13-15 hiljada. Ostali nisu ni marke, dakle nemaju više sredstava ni za pojedinačno penzionisanje“, pojasnio je za Federalnu televiziju Zijad Krnjić, direktor FZ MIO/PIO.

Deficit Fonda PIO dostigao je 170 miliona maraka, a isplata penzija postala je upitna. Ukoliko se uskoro ne prikupe sredstva od dužnika, jedino rješenje bit će kreditno zaduženje. Kod koga će se PIO zadužiti i po kojoj kamatnoj stopi još se ne zna.