Dedić: “Srebreničanka” je razvojna šansa za povratničko područje

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreo se danas sa savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan Ismayilom Jafarovim, te predstavnikom tvornice za proizvodnju pomfrita „Srebreničanka” Dževadom Šahmanom.

Ministar Dedić je zahvalio predstavnicima Azerbejdžana na kontinuiranom interesu za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, posebice jer se, u ovom slučaju, radi o investiranju u Srebrenicu, koja se, kao i brojna druga povratnička mjesta, još suočava sa izuzetno teškim i višestrukim posljedicama ratnih razaranja.

Ismayil Jafarov je upoznao ministra Dedića o pojedinostima vezanim za investiciju u „Srebreničanku” u vrijednosti od sedam i po miliona KM, koja već ostvaruje značajan pozitivan efekat u privrednom razvoju ove regije.

Istakao je, također, da tvornica upošljava radnike s područja Srebrenice i Bratunca, te da je u skorijoj budućnosti u planu upošljavanje dodatnog broja radnika, kako se obim proizvodnje pomfrita i drugih prerađevina od krompira bude povećavao.

Izloživši planove širenja proizvodnog asortimana i povećanja prerade, predstavnici „Srebreničanke” istakli su potrebu osiguranja dovoljnih količina domaćeg uzgojenog krompira.

Ministar Dedić je kazao da je Federalno ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, spremno podržati organizovani uzgoj i otkup krompira za preradu kroz kooperantsko-ugovorne odnose. Naglasio je da ovakvi aranžmani zasigurno idu na korist i primarnih proizvođača i prerađivača, jer ugovorenim otkupom domaćeg krompira sa „Srebreničankom” proizvođači ostvaruju garantovan plasman, i same tvornice kojoj je osigurano dugoročno snabdijevanje sirovinom, a time i održivost ove vrijedne investicije.

Pošto je tvornica smještena u Srebrenici, ova investicija predstavlja izuzetnu razvojnu šansu u ovom povratničkom području, jer otvaraju mogućnosti povećanja primarne proizvodnje, prerade i plasmana prerađevina od krompira na domaće i izvozna tržišta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva