Dedić: Ministarstvo će pronaći sredstava za isplatu poticaja poljoprivrednicima

0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva duguje 50 miliona maraka za poticaje poljoprivrednicima za 2014. i 2015. godinu. Novca za ovu svrhu u federalnom budžetu trenutno nema, tvrdi ministar Šemsudin Dedić za BHRT, te dodaje da ministarstvo radi na pronalaženju sredstava da bi isplatili dugovanja.

U ovoj je godini za poticaje osigurano 65 miliona i 800 hiljada maraka, a poljoprivrednicima je do sada isplaćeno 4,5 miliona maraka.

Ministarstvo je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri miliona KM.

Dedić je naglasio da je u obradi, još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uslove iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri miliona KM.

Primjena evropskog standarda za kvalitetu sirovog mlijeka omogućila je da sedam mljekara iz Federacije ima plasman mlijeka na evropskom tržištu.

U oblasti vodoprivrede u toku su završne aktivnosti i puštanje u pogon postrojenja za tretman otpadnih voda Kantona Sarajevo na lokaciji Butila.

“Osigurani su preduslovi i dodatna sredstva za nastavak izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda Grada Mostara, kao i izgradnju sistema za sakupljanje, odvodnju i tretman otpadnih voda Grada Bihaća”, potvrdio je Dedić.

Izrazio je važnost usvajanja Strategije razvoja poljoprivrednog sektora, te istakao da uskoro očekuje usvajanje Prijedloga zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četverogodišnjeg Programa ruralnog razvoja Federacije BiH.