Deblokada Bloka 7 na narednoj sjednici VM-a

0

Proces priprema za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla uskoro bi trebao biti deblokiran, najavio je za Oslobođenje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

– Pismo podrške koje je pripremio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović će biti razmatrano na narednoj sjednici Vijeća ministara. Inače pismo podrške ne sadrži bilo kakav finansijski ili bilo koji drugi aspekt samog projekta i ne predstavlja nikakav akt kojim se projekat Bloka 7 TE Tuzla onemugaćava ili usporava – kazao je Zvizdić.

Inače, ministar Šarović je, nakon susreta sa kineskim ambasadorom u BiH Ji Pingom kazao u izjavi za medije da je on ovo pismo, koje prema njegovim riječima predstavlja posljednji dokument koji treba da omogući izgradnju Bloka 7, pripremio još prije mjesec dana i uputio ga Vijeću ministara na usvajanje.

Projekat izgradnje ovog bloka vrijedan je 1,5 milijardi KM, a za njegovu realizaciju BiH bi se trebala zadužiti kod kineske uvozno-izvozne banke.

Garancije za vraćanje ovog kredita dala je Vlada FBiH, a njihovo davanje potvrdila su i, uprkos protivljenju Evropske komisije, oba doma Federalnog parlamenta.

Izgradnja Bloka 7 trebala bi biti završena najkasnije do 2023. godine, za kada je planirano gašenje postojećih blokova TE Tuzla, piše Oslobođenje.