DB smanjuje operacije van Evrope, osniva lošu banku

0

Njemačka Deutsche Bank razmatra izlazak iz posla trgovanja američkim dionicama i osnivanje „loše banke“, u okviru šire reorganizacije poslovanja koje će biti najavljeno narednog mjeseca, tvrdi za „Bloomberg“ neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Izvršni direktor banke Christian Sewing je cjelokupnu pažnju usmjerio na značajno „rezanje“ trgovinskih operacija, jer nastoji da drastično smanji aktivnosti ogranka za investiciono bankarstvo.

„Kao što smo rekli na godišnjoj generalnoj skupštini 23. maja, Deutsche Bank radi na mjerama za ubrzanje svoje transformacije kako bi unaprijedila održivu profitabilnost“, navodi se u mejlu portparolke banke.

U novoformiranu „lošu banku“ biće izdvojeno do 50 milijardi visokorizičnih aktiva banke. Ta banka će, nakon prilagođavanja za kreditni rizik, zadržati ili prodati te aktive koje su, kako navodi Financial Times, uglavnom sačinjene od dugoročnih derivata koji su dugo „gušili“ bilans banke.

Akcije Deutsche Bank, koje su se nedavno kretale na rekordno niskom nivou, porasle su danas za 2,0 odsto na Frankfurtskoj berzi.

Očekuje se da će direktor banke najnovije izmjene najaviti u julu, a 24. jula biće objavljen izvještaj o poslovnim rezultatima za drugi kvartal. (Tanjug)