Data preporuka za pokretanje proizvodnje u ‘Pobjedi’

0

Vlada Bosanskopodrinsjkog kantona (BPK) na današnjem nastavku vanredne sjednice razmatrala je aktuelna pitanja u vezi s pandemijom koronavirusa (COVID-19) s akcentom na pokretanje procesa proizvodnje u Industrijskoj zoni „Pobjeda“.

S tim u vezi, donesen je zaključak kojim se daju preporuke Kantonalnom štabu civilne zaštite da nakon poduzetih epidemioloških mjera u cilju zaštite suzbijanja i širenja pandemije, da saglasnost za pokretanje proizvodnje privrednim subjektima koji posluju na lokalitetu industrijske zone „Pobjeda“.

Podsjetimo da u ovoj industrijskoj zoni posluju 4 kompanije i to Unis Ginex, Pobjeda Rudet, PTG sportska municija (Pobjeda Technology Goražde) te Tvornica alata Goražde koje zapošljavaju ukupno oko 1.400 radnika.

Industrijska zona je zatvorena 19. marta nakon što je potvrđeno da je među uposlenicima jedne od kompanija potvrđena zaraza koronavirusom.

Nabavka dvije kamere

Vlada BPK Goražde, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila je odluku o davanju saglasnosti Policijskom komesaru Uprave policije da putem direktnog sporazuma potpiše ugovor o nabavci dvije medicinske kamere sa sistemom mjerenja tjelesne temperature.

Sredstva za realizaciju ove odluke izdvojena su u iznosu od 7.020,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Vlada BPK usvojila je zaključak kojim se odobrava isporuka 1.000 litara lož ulja iz Direkcije robnih rezervi za potrebe  JU „Dom za stara i iznemogla lica“ BPK-a.

Razmatranje prijedloga privrednika

Vlada BPK razmatrala je dopise Udruženja poslodavaca BPK, Obrtničke komore BPK i Udruženja poljoprivrednika Grada Goražde koji se odnose na prijedloge seta mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom (COVID-19).

Zadužila je Ministarstvo za privredu BPK da razmotri dostavljene prijedloge i u skladu s nadležnostima i mogućnostima ovog kantona, dostavi preporuke za ublažavanje krize nastale pojavom epidemije COVID-19 – saopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade BPK.