Đapo: Novim zakonom o turizmu smanjit će se parafiskalni nameti

0

Novim zakonom o turizmu i zakonom o boravišnoj taksi predlaže se ukidanje turističke članarine da bi se rasteretila privreda, odnosno reducirali parafiskalni nameti, u skladu s dokumentom „Programa ekonomskih reformi-ERP“, koji je Vlada Federacije BiH usvojila za period 2016.-2018. godina – izjavila je Feni federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Program ekonomskih reformi BiH za 2016.-2018. godinu predstavlja poboljšanu verziju Ekonomskog i fiskalnog programa (EFP), a koji su podnosile zemlje potencijalni kandidati za članstvo u EU.

ERP s jedne strane sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere, a s druge predstavlja sveobuhvatan program strukturalnih reformi radi poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje.

– Glavne strukturalne prepreke za rast na nivou Federacije BiH identifikovane kroz Reformsku agendu su, između ostalog, nepovoljna poslovna klima i konkurentnost za investiranje, kao i veliki broj parafiskalnih nameta – kaže Đapo.

U skladu s tim, resorno ministarstvo je, dodaje, radi povećanja rasta i konkurentnosti, smanjenjem parafiskalnih nameta, osim donošenja novog zakona o turizmu i zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, predlažilo i donošenje novog zakona o boravišnoj taksi.

– Federalno ministarstvo okoliša i turizma prati Reformsku agendu i radi na rasterećenju privrednika, a novim zakonima iz oblasti turizma se uvodi obaveza da se svi subjekti koji obavljaju turističku ugostiteljsku djelatnost registruju i obavezno plaćaju boravišne takse, tako da bi ostvreni prihodi i ulaganja u promociju turizma ostala nepromijenjena – pojasnila je Đapo.

Pretpostavke su, ističe, da će ovim zakonima doći do značajnog smanjenja sive ekonomije, pojačanog inspekcijskog nadzora, kao i pravednije raspodjele prihoda od turizma, gdje će, tvrdi, najveći dio prihoda odlaziti lokalnoj zajednici, odnosno općinama, a manji dio kantonima i Federaciji.

– Na taj način najveći iznosi novca se vraćaju tamo gdje se novac i generira – zaključila je u izjavi za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Osim toga, novi zakon o turizmu pooštrava kriterije i za one koji žele biti turistički vodiči, te oni koji ne budu u jedinstvenoj bazi podataka, neće moći vodati turiste.

Turistički vodiči bi polagali jedinstven ispit koji će im osigurati nesmetan rad na cijelom području Federacije BiH.

Kategorizacija hotela i drugih ugostiteljskih objekata također će biti strožije nadzirana, oni sa četiri ili pet zvjezdica s federalnog, a oni sa dvije ili tri zvjezdice s kantonalnog nivoa.

Radi izrade što kvalitetnijeg zakona o turizmu u Federaciji BiH, u koju su uključeni predstavnici Svjetske banke, Federalna vlada prihvatit će sve prijedloge, mišljenja i sugestije koji će doprinijeti poboljšanju turističke privrede a koje su u skladu s najboljim svjetskim praksama.