Dani organske proizvodnje SBK 2016.

0

Savezi Organsko Federacije BiH i Organsko Srednjobosanskog kantona organizuju od 19. do 22. aprila niz aktivnosti na promociji organske proizvodnje pod nazivom “Dani organske proizvodnje SBK 2016” radi poticanja ispunjavanja određenih uvjeta za ulazak BiH u EU koji se tiču površina pod organskom proizvodnjom.

Organizatori navode da BiH za ulazak u EU mora imati najmanje tri posto poljoprivrednih površina pod organskom proizvodnjim, te se nadaju da će i vlasti na svim nivoima prepoznati značaj tih aktivnosti i u okviru svojih mogućnosti ih podržati.

U okviru trodnevne manifestacije predstavit će se oko 30 bh. organskih proizvođača, a bit će upriličeni i drugi sadržaji, kao i kulturno umjetnički program, najavili su organizatori.

U Donjem Vakufu danas će biti upriličena svečanost otvaranja, dok će u Gornjem Vakufu 20. aprila biti održana svečanost otvaranja na platou Komunalnog preduzeća.

U Gornjem Vakufu će također 20. aprila biti održan seminar “Uvođenje u organsku proizvodnju”, dok će u Bugojnu 22. aprila biti upriličena svečanost otvaranja.

Budući da ove godine obiljažavaju 10. godišnjicu promocije organske proizvodnje pod nazivom “Dani organske proizvodnje” i 10. jubilarno izdanje Međunarodnog sajma “Dani maline” u Novom Travniku, Upravni odbor Organsko FBiH predložio je da bude dodijeljeno 10 “Zlatnih korpi organskih proizvoda” osobama koje su u proteklom periodu dali značajnu podršku organskom sektoru.

Predsjednik Organsko FBiH Sejad Herceg izjavio je da je prvenstveni cilj tih aktivnosti povezivanje organskih proizvođača s kupcima i svakako s kantonalnim i federalnim vlastima, kako bi im predstavili da organska proizvodnja ima veoma veliku ulogu u razvoju ruralnih područja, opstanka ljudi na tim područjima, te stvaranju nove vrijednosti u ekonomskom smislu i otvaranju novih radnih mjesta.

– Organizacijom ovih manifestacija možemo reći da smo pomogli proizvođačima da izgrade svoj vlastiti brend i da se pozicioniraju na tržištu, te da postanu prepoznatljivi našim kupcima – rekao je Herceg.

Ovogogodišne manifestacije bit će propraćene novim znakom za organski proizvod i sloganom koji je sastavni dio projektnih aktivnosti Oragansko FBiH – “Tako jednostavno, tako zdravo – organsko”.