Dalić: Otpuštanja u Agrokoru biće izvršena po zakonu

0

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica privrede, poduzetništva i obrta Martina Dalić danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) izjavila kako će otpuštanja u Agrokoru biti izvršena po zakonu. Poručila je kako je u fokusu interesa vanrednog upravnika Agrokora Ante Ramljaka poslovanje ovog sistema u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Dalić je naglasila kako je Zakon o vanrednoj upravi, u čijoj je izradi sudjelovala u nekoliko posljednjih mjeseci, stvorio institucionalni okvir kako bi se sačuvalo preko 35.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i više od 50.000 radnih mjesta u regiji.

Upozorila je kako su sistemu Agrokora prijetili stečaj i masovna otpuštanja te gašenje poslovanja u više od 50 kompanija, koliko ih Agrokor čini u Hrvatskoj.

Ministrica je poručila kako je Zakonom o vanrednoj upravi povećana efikasnost poslovanja preduzeća.

– Ako pritom dolazi do pojedinačnog gubitka radnih mjesta, tada je zadaća Uprave Agrokora da se prema tome odnosi na način sukladan zakonu i definiran kolektivnim ugovorima – poručila je ministrica istakavši kako je cilj sačuvati najveći broj zaposlenih u Agrokoru.

Dalić je ponovila kako teret restrukturiranja Agrokora neće pasti na porezne obveznike u Republici Hrvatskoj, nego će se ti troškovi, kazala je, generirati iz samog sistema.

– BiH je važan privredni partner Hrvatskoj. Nama su važni privredni odnosi i njihov razvoj sa BiH. Između ostaloga, stabiliziranje poslovanja Agrokora u Hrvatskoj ima svoje posljedice i na stabiliziranje njegovih kompanija u regiji – kazala je Dalić.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je izjavila kako se precizan datum zajedničke sjednice Hrvatske i Vlade BiH još dogovara i kako će se dnevni red uskladiti u dogovoru između Vlade RH i Vijeća ministara BiH.