Daimler i Bosch koriste NVIDIA AI za autonomne taksije

0

Međunarodna korporacija Bosch i njemački proizvođač automobila Daimler koji je vlasnik marki Mercedes-Benz, Smart i Maybach, objavili su da će koristiti NVIDIA Drive Pegasus AI (artificial intelligence) platformu za autonomnu vožnju, za potrebe razvoja autonomnih taksija na kojima rade od aprila ove godine, prenosi portal Vidi.hr.

S obzirom na to da Nvidijin sistem omogućuje izvođenje 320 milijardi operacija u sekundi, Daimler i Bosch vjeruju da će biti dovoljno snažan da upogoni autonomna vozila 4. i 5. kategorije, odnosno potpuno robotizirane taksije bez vozača, za koje vjeruju da će se naći na cestama unutar idućih 5 godina.

Prvi automobili koji će koristiti Nvidijinu platformu bit će Mercedes S-Class sedani i V-class jednovolumeni, koji će se započeti testirati na prometnicama Silicijske doline u drugoj polovini 2019. godine, dok će finalna varijanta robotiziranih taksija biti lansirana početkom iduće decenije.

Nvidia će na ovom projektu sarađivati s Daimlerom i Boschom kako bi se razvio sistem koji će omogućiti lansiranje servisa samovozećih taksija, a tokom prvih testiranja vožnja će biti ograničena na predefinirane rute.