Da li Todorićevom Agrokoru prijeti bankrot?

0

Hrvatska kompanija Agrokor je nedavno otkazala sindicirani kredit sa dospjećem polovinom 2019. godine u koji su bile uključene banke BDP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i ЈP Morgan, piše Index.hr.

Ta vijest izazvala je paniku među ulagačima i veliki pad obveznica Agrokora na inostranim tržištima. Kredit je bio dio šireg programa finansiranja u kojem je osigurano produženje dospijeća kratkoročnog duga u iznosu od 500 miliiona eura za dvije do tri godine. 

Agencija Moody's je prije dvije sedmice Agrokoru srušila kreditni rejting sa B2 na B3, a kao glavni razlozi spominjali su se slabiji operativni rezultati i visok dug.

Osim toga, neslužbene informacije kažu da su krajem prošle godine u nekim Agrokorovim kompanijama kasnile plate, što su iz uprave kasnije demantovali. 

Dug kompanije po kreditima krajem trećeg kvartala iznosio je 25,5 milijardi kuna, dok je među kratkoročnim obavezama najznačajniji dug prema dobavljačima koji je tada iznosio 16,1 milijardu kuna. 

Agrokorove obveznice od objave vijesti o odustajanju od kredita su u slobodnom padu. 

Njihova obveznica sa dospjećem 2019. godine u nekoliko dana pala je za oko 15 odsto.

Istovremeno, prinos se popeo na oko 16 odsto. Takvo “divljanje” prinosa, odnosno pad cijena moglo se vidjeti na grčkim državnim obveznicama u vrijeme pregovora o reprogramu kredita, kada su bili na rubu bankrota. 

Iz Agrokora kažu da su odustali od kredita, jer nisu bili zadovoljni uslovima i da nemaju potrebu za dodatnim finansiranjem. 

Kraj Ivice Todorića najavio je i u svojoj analizi slovenski portal siol.net, koji je kao ključni problem naveo golemi dug, gotovo tri milijarde eura uz astronomske kamate, a koji je rezultat agresivnog rasta i širenja od sredine devedesetih.

Banke, ključne za likvidnost poslovnog sistema sve su više nestrpljive. Neke od njih već su Todoriću poručile da ne žele više posuđivati novac, druge zahtijevaju drastične mjere u poslovanju. 

Neki dobavljači, već navikli na astronomski duge uvjete plaćanja, kao sredstvo plaćanja primaju Konzumove potrošačke bonove. 

Agrokor, prehrambeno-trgovački div koji zapošljava više od 60 hiljada ljudi, u svom vlasništvu ima Konzum, Mercator, Ideu, Jamnicu, Zvijezdu, Ledo, PIK Vinkovci PIK Vrbovec, Sarajevski kiseljak, Tisak…

Pročitajte i: Agrokor reagovao na medijske napise

 

 

Save