Da li je BH Telecom zreo za privatizaciju?

0

Kada je prošle godine usvojena Reformska agenda za BiH predvidjela i prodaju dijela državnog udjela u BH Telecomu, mnogi su sa dozom skepticizma dočekali tu inicijativu.

Međutim, početkom 2016. Vlada FBiH je i službeno najavila namjeru o prodaji dijela kapitala telekom operatera u kojima ima većinsko vlasništvo, što osim BH Telecoma uključuje i HT d.d. Mostar, te je otpočela i pripreme za taj poduhvat, piše Faktor.

Ekonomski stručnjaci navode da je i krajnje vrijeme za takav potez, posebno imajući u vidu pad dobiti i prihoda BH Telecoma.

Vrijeme za prodaju

BH Telecom, kao najveći telekom operater u državi, 2007. godine ostvario je neto dobit od 150 miliona maraka, a iz akumuliranih sredstava je isplaćeno 154 miliona maraka dividendi.

Sedam godine poslije, u godišnjem izvještaju za 2014. godinu, ovo preduzeće je objavilo da je ostvaren neto dobit od 78 miliona maraka. Iznos isplaćenih dividendi je 110 miliona maraka.

Ovi podaci, tvrdi ekonomista Zlatko Hurtić, ukazuju na to da je BH Telecom trebao biti privatiziran prije deset godina kada se mogla postići najbolja cijena.

– Vrijednost firme je tada bila mnogo veća nego sada. Postoji i realna opasnost da u dogledno vrijeme BH Telecom postane neprofitabilna institucija – tvrdi on.

Objašnjava da ovo prestaje biti i pitanje finansijske dobiti već visoke cijene usluga zbog kojih pati čitava privreda.

– Telekomunikacije su važan dio privrede i dosta firmi se oslanja na tu granu. Mi u praksi imamo borbu između uposlenih u Telecomu i kompletnog društva. Morao bi prevagnuti opći interes u tom pogledu, a i praksa je pokazala da su privatni operateri uspješniji i efikasniji od državnih – analizira Hurtić.

Fuad Kasumović, ekonomista i nekadašnji zamjenik ministra finansija BiH, za Faktor kaže da svi podaci ukazuju da će i u budućnosti doći do pada prihoda svih operatera u BiH.

– Stoga mislim da bi bilo vrijeme da se proda državni udio u BH Telecomu, bilo većinski ili manjinski paket – kazao je Kasumović.

Odgovornost za gubitak

Ističe da je u čitavoj priči najbitnija krajnja upotreba dobijenih sredstava.

– Novac treba iskoristiti za konkretne projekte, kao što je naprimjer premijer Novalić kazao da bi se sredstva mogla iskoristiti za probijanje tunela Prenj ili Vranduk – objašnjava Kasumović te dodaje da je protiv upumpavanja novca u javnu potrošnju jer od toga koristi ima samo manji dio ljudi.

Osim toga, tvrdi on, građani plaćaju visoke cijene usluge, a eventualno nedostajući novac od dividendi koje BH Telecom uplaćuje u budžet, nadomjestit će se kroz veće prihode od poreza na dobit nakon nedavno usvojenih izmjena zakona.

Kasumović smatra da i da neko kupi BH Telecom, ta firma i dalje ostaje u BiH, kod nas će plaćati poreze i “ne bi se nešto puno promijenilo“. Zlatko Hurtić za kraj poručuje da je potrebno utvrditi ko je kriv što će država, čak i da privatizira BH Telecom, izgubiti milijardu maraka koje je mogla dodatno zaraditi da je ova firma prodana na vrijeme.

Top 10 vlasnika BH Telecoma

Naziv                                                                                            Vlasnički udio (%)

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE                                     90.0043

ZIF “BIG-Investiciona grupa” d.d. Sarajevo                                  1.3216

ZIF “MI-GROUP” d.d. Sarajevo                                                       0.497

PREVENT BH d.o.o. Visoko                                                             0.4728

ZIF “PROF-PLUS” d.d. Sarajevo                                                      0.4128

ZIF HERBOS FOND d.d. Mostar                                                     0.4127

ZIF “NAPRIJED” d.d. Sarajevo                                                        0.3624

ZIF “Prevent INVEST” d.d. Sarajevo                                              0.3577

ZIF CROBIH FOND d.d. Mostar                                                     0.3346

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina                                  0.2404