Da li će Musk odustati od Twittera zbog pada dionica Tesle?

0

Odvažni plan Elona Muska da kupi Tviter zavisi i od toga kako se njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila Tesla kotira na Wall Streetu, navodi američka televizija CNN.

No, dionice Tesle pale su za oko 20 odsto otkako je Musk prvi put otkrio da planira kupovinu 100 odsto dionica Tvitera i privatizovanje te kompanije. To je glavni razlog što su dionice Tvitera sada bar 10 odsto jeftinije od Muskove predložene kupoprodajne cijene od 54,2 dolara po dionici za preuzimanje društvene mreže, navode američki mediji, prenosi Bankar.me.

Dionice Tvitera sada se kreću oko 47,5 dolara. To je tek nešto iznad njihovog prosjeka od 46,76 dolara između Maskove ponude za preuzimanje od 54,29 dolara i cijene od 39,31 dolara kojom je trgovano početkom prošlog mjeseca kada je prvi put otkrio da je kupio više od devet odsto udjela u Tviteru.

Izgleda da investitori sumnjaju da će Musk uspjeti da zarvši posao po ponuđenoj cijeni, uprkos činjenici da je nedavno osigurao više od sedam milijardi dolara sredstava od impresivne grupe ulagača – uključujući investicioni fond Fidelity, divovski rizični kapital Sequoia i suosnivača Oracle-a Lerija Elisona. Musk ima i obećanje banke Morgan Stanley da će kroz margin kredite odobriti sredstva od 12,5 milijardi dolara za koje će kolateral biti njegove dionice u Tesli.

S obzirom na veliki pad Teslinih dionica, pitanje je hoće li Musk morati da snizi cijenu ponude kako bi zaključio posao ako se pad dionica ovog proizvođača električnih vozila nastavi. Ili možda, piše CNN, odustane od Tvitera jer na Wall Streetu raste skepticizam o izgledima za ostvarenje njegovog plana.