Crna Gora dodijelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva

0

Crna Gora je dodijelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva i do njega je došao državljanin Rusije, prenio je portal Investitor.

Informaciju da je dodijeljen prvi pasoš zvanično su potvrdili u kompaniji Henley&Partners, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u tom projektu, ali zbog povjerljivosti nisu mogli da saopšte ime svog klijenta i njegovu matičnu državu.

“Sa zadovoljstvom potvrđujemo da je klijent naše firme Henley&Partners bio prvi aplikant koji je i dobio državljanstvo i uspješno okončao postupak dobijanja pasoša po osnovu posebnog programa ulaganja”, kazali su za crnogorski portal Vijesti u londonskoj centrali firme.

Iz kompanije su rekli da je baza klijenata njihove firme zaista svjetska, kao i sama kompanija Henley&Partners.

“Sa 30 kancelarija širom svijeta, dobili smo upite za crnogorski program sticanja državljanstva putem ulaganja sa svih kontinenata. Zbog protokola o povjerljivosti koji su ugovoreni sa klijentima, ne možemo saopštavati nikakve lične podatke u vezi sa ovom konkretnom ili bilo kojom drugom budućom transakcijom”, rekli su iz te kompanije.

Vladin trogodišnji program za sticanje ekonomskog državljstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara prošle godine i kroz njegovu realizaciju biće dodijeljeno dvije hiljade pasoša.

Ovogodišnjim budžetom je bilo planirano da se 15 miliona EUR slije u državnu kasu po osnovu realizacije tog projekta, ali u rebalansu budžeta ti prihodi nisu projektovani zbog aktuelne krize izazvane pandemijom koronavirusa.