Crna Gora će dobiti još jednu žičaru

0

Panoramsku žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, gradiće podgorička firma “Novi Volvox” a trenutno se radi na izradi idejnog rješenja za ovaj 9,88 miliona eura vrijedan projekat, kazali su “Vijestima” zvanično iz Uprave za kapitalne projekte (UKP).

Početna stanica žičare bit će u blizini Karaule u Sutorini a završna kod crkve na Ilinici.

Kompanija “Novi Volvox” izabrana je kao izvođač u ponovljenom postupku jer je prvobitno raspisanu javnu nabavku poništila u cjelosti Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, postupajući po žalbi.

Iz UKP su kazali da je za opremanje žičare ponuđena oprema istog proizvođača kao za gondole na dionici Kotor-Lovćen, odnosno italijanske kompanije “Leitner”. Kako su kazali, glavni projekat i same radove “Novi Volvox” radiće po principima “projektuj i izgradi” i “ključ u ruke”.

Iz Uprave su naglasili da je rok izvršenja ugovora za izradu glavnog projekta tri mjeseca od dana potpisivanja, dok je rok za izvođenje radova godina od uvođenja izvođača u posao.

“Novi Volvox” i “Leitner”, gradili su po ugovoru o koncesiji, i žičaru od Kotora do Lovćena, koja je otvorena u julu ove godine.

Iz Uprave su pojasnili da projekat u skladu sa smjernicama iz Prostorno urbanističkog plana (PUP) za Herceg Novi za period do 2030. godine, uključuje izgradnju polazne i izlazne stanice sa prodajnim mjestima i kapijama za prolaz putnika kao i liniju žičare sa stubovima i ostalim elementima.

Dodali su da će platforme za prijem putnika biti izgrađene na polaznoj i izlaznoj stanici dok će gondola moći da prevozi 150 putnika na sat.

Osim toga, navode da je na izlaznoj stanici predviđen ugostiteljski objekat površine do 40 metara kvadratnih bruto, sa terasom od 150 kvadrata i pratećim sadržajima. Iz Uprave su kazali da će broj kabina i njihov kapacitet biti definisan glavnim projektom, u skladu sa traženim kapacitetom žičare.

– Pravoliniska razdaljina će iznositi 970 metara, visinska razlika 400 metara a maksimalna brzina kretanja užeta biće pet metara po sekundi – pojasnili su iz Uprave.