CREA: Povećanje ruskih prihoda od nafte otkrilo nedostatke u ograničenju cijena

0

Ruski prihodi od nafte su se u martu i aprilu povećali s nivoa zabilježenih u januaru i februaru, dostigavši najviši nivo od novembra 2022. razotkrivajući neuspjeh ograničenja cijena, navodi se u analizi Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) u srijedu, javlja Anadolija.

U analizi se navodi da je politika ograničenja cijena na 60 dolara po barelu ruske nafte imala dobar početak kada je stupila na snagu u decembru 2022. godine, ali je izgubila “integritet i kredibilitet” jer članovi Koalicije za ograničenje cijena nisu uspjeli revidirati nivoe cijena i provoditi politiku.

“EU nije ispunila svoju obavezu da preispita gornju granicu cijena svaka dva mjeseca kako bi osigurala da ona ostane niža od prosječne tržišne cijene”, rekao je CREA-in vodeći analitičar i koautor izvještaja, Lauri Myllyvirta.

Prema analizi, čak i kada je cijena sirove nafte Urals povećana iznad gornje granice cijene u aprilu, tankeri su nastavili prevoziti rusku naftu.

“Ovo je jasan pokazatelj da provođenje ne funkcioniše”, rekao je Myllyvirta.

Ruski prihodi od nafte povećani su za 14 posto u aprilu, a prihodi od poreza na naftu za šest posto na mjesečnom nivou. Međutim, prihodi su ostali znatno ispod nivoa iz aprila 2022. kada su cijene nafte povećane.

CREA-in energetski analitičar Isaac Levi naveo je da su “poreski prihodi Kremlja pomno pratili cijene ruske sirove nafte, naglašavajući važnost gornje granice cijene nafte”.

“Bez proaktivnih mjera za kontinuirano revidiranje ograničenja cijena i popunjavanje praznina u primjeni, možemo očekivati da će Rusija uspješno vratiti svoje prihode”, rekao je Levi.

Dodao je da će, ako koalicija za ograničenje cijena ne preduzme mjere za snižavanje gornjeg nivoa cijena i popuni praznine u primjeni, promjene ruske strukture oporezivanja nafte prilagoditi cijenu ruske sirove nafte međunarodnim referentnim vrijednostima, što će dovesti do daljeg oporavka prihoda od ruske nafte i neuspjeha sistema ograničenja cijena.

Procjenjuje se da je Rusija ostvarila oko 58 milijardi eura prihoda od prekomorskog izvoza nafte od uvođenja zabrana uvoza i ograničenja cijena u EU.

CREA-ina analiza pokazuje da bi prihodi Rusije mogli biti smanjeni za 22 milijarde eura, ili za 37 posto, ako se gornja granica cijene sirove nafte spusti na 30 dolara po barelu i u skladu s tim revidiraju gornje granice cijena naftnih derivata.

CREA je pozvala na zabranu ulaska tankerima koji krše ograničenja cijena u luke i teritorijalne vode EU i G7. Pozvali su i na smanjenje gornje granice cijene nafte na nivo bliži troškovima proizvodnje u Rusiji, koji se procjenjuju na oko 15 dolara po barelu.