COVID-19 šalje “švedski sto” u istoriju

0

Pandemija koronavirusa proći će, ali promjene koje će donijeti u turističkom sektoru bit će radikalne. Izbjegavanje gužve i ukidanje sistema “švedskog stola” biće među najočitijim.

Bulut Bağcı, predsjedavajući Instituta Svjetskog turističkog foruma rekao je agenciji Anadolija da će ljudi na neki način biti traumatizirani od situacija poput pandemije, pa iako ona neće trajati zauvijek, sigurno će se odraziti na navike turista.

Turizam je jedan od sektora na koje je pandemija najviše uticala a posljedice će trpiti i nakon što ona završi, jer će ljudi nastojati izbjegavati sve nepotrebne kontakte.

Ljudi će se na prvom mjestu plašiti da opet putuju a trebat će vremena da se vrate svojim starim navikama, rekao je Bağcı. Bağcı je napomenuo da će ljudi neko vrijeme izbjegavati natrpane hotele, te će umjesto toga biti popularni butik hoteli ili zatvoreni rizorti. Turistička sezona bi se također mogla promijeniti.

“Ljudi više neće voljeti da u putuju u vrijeme kada je najveća gužva. Umjesto tog na odmor će ići u mirnijim periodima kada to čini što manje turista.”

Bağcı je izjavio da će jedna od radikalnih promjena biti i sistem ishrane.

Restorani à la carte

Do sada je “švedski sto” bio uobičajeni koncept u turističkom sektoru, ali će on nestati na neodređeno vrijeme jer ljudi više neće htjeti uzimati hranu istim priborom kao i stotine drugih.

Bağcı je izjavio da je ranije 2.000 ljudi jelo sa istog stola u hotelu s 800 soba, ali taj će se koncept vjerovatno izbjegavati zbog održavanja društvene distance.

Umjesto njega, u hotelima će se preferirati à la carte posluživanje.

Sa druge strane, Bağcı je napomenuo da će ukidanje “švedskog stola” značajno smanjiti otpad od hrane koji se svake godine proizvodi u enormnim količinama.

Buffeti su takođe bili vrlo ozbiljan izvor trošenja hrane”, rekao je.

B. Šutvić