Čović: Sporazum Izetbegovića i Dodika je mrtvo slovo na papiru

0
Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, za Klix.ba kaže kako je jučerašnji sporazum Izetbegovića i Dodika mrtvo slovo na papiru, o čemu je već jutros izvijestio ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, kao i Federicu Mogherini i Johannesa Hahna.

Čović za Klix.ba kaže da je detaljno pročitao jučerašnji sporazum Dodika i Izetbegovića te da su sporne tačke 2 i 3.

“Prema onome što smo mi do sada imali usaglašeno, a mehanizam koordinacije se usaglašava posljednje tri ili četiri godine, sporne su tačke dva i tri sporazuma Izetbegovića i Dodika. Tu je evidentna želja, ja ne znam iz kojih razloga, da se eliminira participiranje kantona, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, u mehanizmu koordinacije”, kaže Čović.

Izvijestio EU da je sporazum Dodika i Izetbegovića “mrtvo slovo na papiru”

Dodaje da je s Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem u petak razgovarao o temi mehanizma koordinacije jer je postojala inicijativa da se održi sastanak predsjednika RS-a i Predsjedništva BiH te da je tada Izetbegović iznio ideju o izbacivanju kantona, ali mu je jasno stavljeno do znanja da to ne može proći niti to ima smisla.

“Evidentno je problem na relaciji MMF-a i blokade koju je napravila SDA potpisivanjem pisma namjere. Postoji potreba cirkulacije novca na entitetima, ali ne bih dalje ulazio u spekulacije. Drago mi je da se razgovara, ali se ne može praviti dogovor o mehanizmu koordinacije bez predstavnika svih političkih opcija na nivou BiH ili predstavnika tri naroda”, kaže Čović.

Suština je da se radi o pokušaju eliminiranja nižih nivoa vlasti, što je za njega neprihvatljivo, dodaje Čović.

“Mi smo bili zagovornici da u sistemu kooridnacije bude samo jedan nivo vlasti, odnosno država, ili, ako se već spominju tri nivoa vlasti, da tu budu uključeni i kantoni sukladno njihovim ustavnim ovlaštenjima. Kantoni imaju ogromne ovlasti, što isključivo što podijeljenje i mi nećemo dozvoliti da one budu isključene iz mehanizma koorodinacije. Naravno, to ne znači nikakve blokade, a ovaj dogovor je možda i pokušaj da se skine odgovornost sa onih koji su to blokirali u posljednjih 5-6 mjeseci”, dodaje Čović.

Čović jasno kaže da je sporazum Izetbegovića i Dodika mrtvo slovo na papiru.

“Što se mene tiče on je mrtvo slovo na papiru. Zadovoljena je potreba da su gospodin Dodik i gospodin Izetbegović sjeli i razgovarali, ali to ne možete raditi nauštrb nekog trećeg. Sasvim sigurno ovaj dogovor ne može proći na Vijeću ministara BiH”.

Wigemarka savjetovao da se ne uključuje na ovaj način

Čović dodaje da je za njega prihvatljiv neki novi sastanak predstavnika političkih stranaka na nivou BiH ili predstavnika tri naroda gdje bi se pokušale otkloniti nejasnoće.

“Sve sam ja to predlagao. Mi smo u petak imali sastanak, nas trojica iz Predsjedništva BiH, gdje je jasno pokušano da se dogovore svi predstavnici svih nivoa vlasti i svih naroda”, kaže Čović.

Dodaje da je specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU Lars-Gunnar Wigemarka savjetovao da se ne uključuje na pregovore na ovaj način.

“Jutros sam bio u prilici izvijestiti gospodina Lajčaka, Mogherini i Hahna da jučerašnji dogovor nije ono što se očekuje i što može proći razinu Vijeća ministara tako da ćemo rješenje morati tražiti u nekom novom okviru”, kaže Čović.

Za sutra je bio zakazan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH na kojem se trebalo razgovarati o krizi vlasti na nivou FBiH i Vijeća ministara. Sastanku su trebali prisustvovato Čović, Izetbegović, Zvizdić, Novalić i Milićević.

Ne funkcioniše ni Vijeće ministara BiH

“Tu je trebalo razgovarati o nefunkcionisanju vlasti, kako promijeniti neke odnose, otkloniti neke dileme i ubrzati procese. Sve se češće spominje da nemamo koalicije i željeli smo to partnerstvo vratiti tamo gdje mu je mjesto. E sad, nakon ovog jučerašnjeg potpisa i ovakvog nastupa, vidjet ćemo da li će biti održan sastanak”, pojašnjava Čović.

Čović otvoreno kaže da su nesporazumi između SDA i HDZ-a BiH eskalirali.

“To neću kriti, ne bismo ovaj sastanak ni zakazivali da imamo funkcioniranje te naše koalicije. Ovaj sastanak SDA i HDZ-a BiH je zakazan još prošle sedmice, i mi moramo vidjeti želimo li rješavati pitanja. Razumijem da su se donose između SDA i SNSD-a zaoštrili, imali su protekle sedmice svakakvih izjava, spominjanja crvenih linija i slično, a onda se iza toga sjedne i napravi dogovor. Dobro je praviti dogovore, ali ne na taj način”, kaže Čović.

Čović dodaje da je evidentno da koalicija u FBiH ne funkcionira, ali također je jasno da ne funkcioniše ni Vijeće ministara BiH jer smo svjedoci da se sa dnevnog reda stalno skidaju određeni prijedlozi jer nisu usaglašene među koalicionim partnerima.