Čović nakon sastanka stranačkih lidera: Ne vidim razlog da 10 bivših pripadnika HVO-a bude u pritvoru

0

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka lidera vladajućih političkih stranaka u BiH izrazio negodovanje kao član Predsjedništva BiH zbog načina na koji je uhapšeno deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima.

– Za čin hapšenja mislimo da izaziva ogromnu zabrinutost zbog načina na koji je izveden, u vrijeme kako je izveden, i zbog toga su uslijedile i reakcije koje smo imali iz Republike Hrvatske. Ovih dana sam razgovarao i dao informacije predsjednici Hrvatske i premijeru. S njim ću se ovih dana i sastati. Ali, želio sam želio na ovaj način iskazati svoje negodovanje. Ne vidim nijednog razloga da bilo koja osoba koja uvažava ovu državu, koja se odaziva institucijama ove države, danas, 20 godina nakon nekakvog mogućeg djela bude lišena slobode i zadržana u pritvoru zato što će tobože utjecati na svjedoke. Ako to nije radila 20 godina, volio bih znati šta bi se to moglo desiti danas, posebno što među tim osobama imate i one koji su obnašali najviše dužnosti u zadnjih nekoliko godina upravo u tim institucijama koje ih ovih dana lišavaju slobode – kazao je Čović.

Dodao je da se o tome mora voditi računa u institucijama pravosuđa, u Sudu i Tužilaštvu, kako bi izbjegli bilo kakve spekulacije koje danas javnost u BiH iskazuje na različite načine.

– Izražavam moje negodovanje kao član Predsjedništva BiH. Standardi se moraju poštovati i ne smiju biti selektivni. Ne vidim razloga da bilo koji od ovioh deset osoba bude u pritvoru samo zato što neko sumnja da bi se mogao iskazati odnos u smislu bijega ili utjecanja na svjedoke 20 godina nakon dešavanja, kazao je Čović.