Corrias: S više od 30 posto bh. bankarskog tržišta, Italija ima interes za proces reformi

0

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias razgovaro je danas s guvernerom Centralne banke BiH Senadom Softićem o stanju bosanskohercegovačke privrede i procesu evropskih integracija.

Sagovornici su se složili da, usprkos pozitivnom trendu BDP-a i monetarnoj stabilnosti, nezaposlenost i rast vanjskog duga otkrivaju krhkost bosanskohercegovačkog socio-ekonomskog sistema.

Corrias je rekao da su reforma javne uprave, solidnost i transparentnost bankarskog sistema, te privatizacija fundamentalni uvjeti da bi MMF pokrenuo novi program zaduživanja i pratio Bosnu i Hercegovinu u primjeni neophodnih strukturalnih reformi, potrebnih za nastavak puta ka Evropi.

Dodao je da su makroekonomski podaci indikator potrebe za jačim zalaganjem na planu socio-ekonomskih reformi, dogovorenih s EU, kao i da uz nezaposlenost mladih koja doseže 60 posto Bosna i Hercegovina nema alternativu za Evropu, kontinent prema kojem je usmjereno više od 70 posto njene proizvodnje.

– Pojednostavljenje administracije, redukcija javne uprave, i veća transparentnost bankarskog sistema jesu ostali ključni elementi za budućnost pregovora koji su u toku, u vezi s novim programom pomoći MMF-a. Italija, s više od 30 posto bh. bankarskog tržišta što drže Grupacija Unicredit i Intesa San Paolo, ima potpuni interes da proces reformi ne dođe do mrtve tačke i da evropska perspektiva ide naprijed nakon prošlosedmične predaje zahtjeva za članstvo – pojasnio je Corrias.

Corrias i Softić pomenuli su i glavne aspekte bilateralnih ekonomskih odnosa, zadržavajući se na pitanju pozitivnog trenda međurazmjene, koji ponovno bilježi Italiju na drugom mjestu na skali partnera Bosne i Hercegovine u 2015., s obimom međurazmjene u vrijednosti više od 1,5 milijarde eura, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.