Coca-Cola prodaje punionice, dobit potonula 55 posto

0

Dobit Coca-Cole pala je 55 posto u posljednjem tromjesečju, a pali su i prihodi te prodaja najvećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića dok nastavlja restrukturirati svoje poslovanje.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, Coca-Cola je zaradila 550 miliona dolara u posljednjem lanjskom tromjesečju, dok je godinu dana ranije ostvarila dobit od 1,24 milijarde.

Ukupni prihod pao je s 10 milijardi dolara na 9,41 milijardu, što je posljedica jakog dolara, akvizicija i prodaje dijela poslovanja. Obim prodaje u svijetu pao je za 1 posto, pri čemu je za 4 posto potonuo u Latinskoj Americi, dok je za 1 posto povećan u Sjevernoj Americi i Evropi, prenose agencije.

Kompanija, poznata i po pićima Fanta, Sprite i Smartwater, u procesu je prodaje svojih punionica nezavisnim tvrtkama, koje će flaširati njene sokove i ostale napitke. Umjesto punionica, Coca-Cola će naglasak staviti na marketing svojih brendova i prodaju sirupa i koncentrata za punionice.

Te promjene znači manje prihode za Coca-Cola, ali i niže troškove. Premda su poslovni rezultati kompanije nešto bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Coca-Cole skliznula je u četvrtak gotovo 2 posto.

Zamjenik izvršnog direktora James Quincey priprema se da u maju zamijeni izvršnog direktora Muhtar Kenta. Od Quinceya se očekuje da nadgleda kritično razdoblje transformacije Coca-Cole usljed rezanja troškova kojim se žele umiriti dioničari.