Coca-Cola ponovo smanjila ponudu za preuzimanje Jamnice

0

Ivica Todorić vodi teške razgovore s Coca-Colom koja želi kupiti Jamnicu.

Finance pišu kako je prije nekoliko mjeseci Coca-Cola ponudila 550 miliona eura što je Todorić odbio. Zatim je ponuda povećana na oko 750 miliona eura. Vlasnik Agrokora je pak tražio između 800 i 900 miliona eura.

Međutim, nakon što je kriza eskalirala, a Todorić se našao pritisnut od strane vjerovnika, njegova pregovaračka pozicija je znatno oslabila. U Coca Coli su toga i te kako svjesni te je najnovija ponuda za Jamnicu, doznaje Finance, ponovo oko 500 miliona eura.

Preuzimanje kompanije poput Jamnice nije nimalo jednostavan posao te se osim EBITDA multipli kod procjene vrijednosti koristi i niz drugih pokazatelja. Potencijalne kupce zanima i koliko je kompanija dužna. Tako se iz bilance Jamnice za treći kvartal ove godine godinu može iščitati da ona ima dugoročne obaveze od 65,6 miliona kuna (blizu 18 miliona KM). Od toga 21,9 miliona kuna (oko 6 miliona KM) otpada na kredite, a 43,7 miliona kuna (oko 11,8 miliona KM) za odgođene porezne obveze.

Puno su veća poteškoća kratkoročne obaveze – one koje treba podmiriti u roku od godine dana. One ukupno iznose 1,01 milijardu kuna, od čega 626 miliona kuna (oko 170 miliona KM) otpada na obaveze prema dobavljačima, 127 miliona kuna (oko 34,3 miliona KM) obaveza za poreze i doprinose, 92 miliona kuna (oko 24,9 milona KM) obaveza po vrijednosnim papirima te još oko sto miliona kuna obaveza za kredite i ostala davanja prema bankama.

Uz kratkoročne obaveze treba spomenuti i kratkotrajnu imovinu koja je u istom razdoblju vrijedila dvostruko više od kratkoročnih obaveza – 2,05 milijardi kuna, od čega su 733 miliona kuna (oko 198 miliona KM) potraživanja od kupaca. Na kraju trećeg kvartala prošle godine, Jamnica je na računu imala i 23 miliona kuna (oko 6,2 miliona KM) u gotovini.

Danas ili početkom idućeg sedmice očekuje se nova ocjena kreditnog rejtinga Agrokora od strane Moody'sa. Prema pisanju Večernjeg lista finansijski analitičari očekuju da će izgledi ostati negativni jer kompanija nema poslovni plan koji bi omogućio dugoročno stabilnost, prenosi Seebiz.