Cijene nafte porasle sedmu sedmicu zaredom

0

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, sedme zaredom, jer se trgovci nadaju da će se, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, ekonomska situacija uskoro normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice porasla je 4,6 posto, na 52,26 dolara, najviši nivo od marta, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,4 posto, na 49,10 dolara, blizu najvišeg nivoa od februara.

Cijene nafte u uzlaznom su trendu sedam sedmica zaredom, od kada su objavljene vijesti o razvoju prvog cjepiva protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti, prenijela je agencija Hina.

U SAD-u je prošle sedmice cijepljenje počelo, a uskoro će i u evropskim zemljama.

Cijene ovise o tempu oporavka ekonomije

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.