Cijene nafte porasle nakon dogovora OPEC-a i partnera

0

Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri u subotu postigli dogovor da produže postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za dodatnih mjesec dana.

Istovremeno, potražnja za naftom trebala bi porasti jer se najveće svjetske ekonomije postepeno oporavljaju od koronakrize.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je za 19,2 posto, na 42,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 10,7 posto, na 39,55 dolara.

Skok cijena na najviše nivoe u tri mjeseca zahvaljuje se dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera na čelu s Rusijom u subotu o produženju odluke o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno do kraja jula.

U posljednja dva mjeseca cijene nafte su se udvostručile upravo zahvaljujući tom dogovoru o smanjenju gotovo 10 posto globalne proizvodnje, koji je stupio na snagu u maju, a sada je produžen do kraja jula.

Prema ranijem dogovoru, ti rezovi proizvodnje trebali su se smanjiti na 7,7 miliona barela dnevno u razdoblju od jula do decembra.

U posljednjih šest sedmica cijene nafte su snažno porasle i zbog toga što mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, pa se ekonomska aktivnost postepeno pokreće, a potražnja za naftom jača.

D.H.