Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

0

Nafta je na svjetskom tržištu poskupjela i prošloge sedmice, četvrte zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najviši nivo u tri godine jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1.5 posto, na 79.28 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 80.75 dolara, najviši nivo u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 2.5 posto, na 75.88 dolara.

Zašto cijene rastu?

Rast cijena posljedica je oporavka ekonomija od koronakrize i rasta potražnje za gorivima, ali i problema s proizvodnjom u pojedinim zemljama.

Američka banka Citigroup procjenjuje da će na tržištu u sljedećih šest mjeseci u prosjeku nedostajati 1.5 miliona barela dnevno, čak i ako se ponuda bude kontinuirano povećavala.

Pažnjaje stoga okrenuta sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi u ponedjeljak trebali razgovarati o proizvodnoj politici.

Većina analitičara procjenjuje da će potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u novembrz za 400 hiljada barela dnevno, a Tamas Varga iz PVM-a smatra da zbog očekivanog rasta potražnje dogovoreno povećanje neće biti dostatno da spriječi smanjenje zaliha do kraja godine, prenijela je agencija Hina.